Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: Februari 2024

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Na de regen in de tweede helft van de nacht bleef het overdag helemaal droog (neerslaghoeveelheid 4.2 mm). Het klaarde zelfs grotendeels op en er bleef alleen wat hoge bewolking (zonneschijnduur 6u00min). Het werd een zachte dag (minimum temperatuur 5.2° en maximum 10.6°). Gisterenavond en vannacht waaide de zuidwestenwind vrij matig en overdag is die naar het westen tot noordwesten geruimd en in kracht afgenomen. Onder de invloed van weinig noordwestelijke wind en een open hemel koelde het ´s avonds goed af. De luchtdruk is nog tot middernacht blijven dalen en daarna al terug goed gestegen tot een hoge 1034 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

IJsland in de winter, met dank aan Gert en Veerle voor de foto.

Zonsondergang in de winter in IJsland. Met dank aan Gert en Veerle voor de foto.

2

Na een frisse nacht (de minimum temperatuur van 3.0° is nog altijd hoger dan normaal) deed de zon bij haar opkomst tevergeefse moeite om door te breken. Het werd een grijze, sombere en donkere dag. De temperatuur is in de loop van de dag blijven stijgen tot een zacht maximum van 9.6° vanavond. De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Het KMI weerstation van Mont Rigi.

Het KMI weerstation van Mont Rigi.

3

De maximum temperatuur van gisteren is de minimum temperatuur van vandaag (9.6°). De temperatuur is vannacht nog licht verder gestegen tot een maximum van 11.3° kort na de middag. Het bleef heel de dag grijs, donker en zwaar bewolkt. In de namiddag viel er wat motregen, onvoldoende om als neerslag meetbaar te zijn. De luchtvochtigheid (minimum 92% en maximum 96%) bleef heel hoog. De zuidwestenwind waaide vrij matig met stoten tot 37 km/u. De luchtdruk is langzaam verder gedaald (1027 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Grijs en donker weer.

Grijs, miezerig en mistig weer.

4

Opnieuw een grijze, vochtige, zonloze, maar zachte nacht en dag. Het regende gisterenavond en de eerste helft van de nacht. In de voormiddag viel er nog motregen. Daarna bleef het droog, maar bewolkt (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). De temperatuur bleef vooral vannacht ruim boven het langjarige gemiddelde (minimum 10.4° en maximum 11.0°). De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is nog langzaam gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

Na de weinige motregen van gisterenavond (neerslaghoeveelheid 0.1 mm), deed de zon in de voormiddag verwoede pogingen om door het wolkendek te geraken, maar dat lukte net niet. Het bleef de hele dag bewolkt. De temperatuur is vanaf gisterenavond van een maximum van 11.7° met kleine ups en downs tot een minimum van 9.2° vanavond gedaald. Er stond vandaag veel wind (windkracht 4 – matig – met stoten tot 52 km/u) uit het zuidwesten die fris aanvoelde. De luchtdruk is blijven dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

De vijfde opeenvolgende grijze, vochtige, sombere, winderige, zonloze en zachte dag op een rij. De zon wou door de wolken dringen, maar slaagde daar niet in. Vannacht en in de namiddag viel er heel weinig motregen (neerslaghoeveelheid 0.3 mm) uit die stratusbewolking. Het werd eens te meer een heel zachte nacht (minimum temperatuur 8.6°) en zachte dag (maximum temperatuur 12.2°). De matige wind kwam uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is voor de vijfde opeenvolgende dag gedaald tot 1010 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is al vijf dagen gedaald.

7

Opnieuw een sombere, donkere, zonloze, bewolkte en natte dag. Het regende van vóór middernacht tot de middag twee emmers vol (neerslaghoeveelheid 20.9 mm), overstroomde beken als gevolg. Daarna bleef het bewolkt. De temperatuur bleef gisterenavond en vannacht boven twaalf graden, dit was de maximumtemperatuur. Rond vijf uur in de ochtend viel de windkracht terug van matig (met een piek van 55 km/u) naar zwak, ruimde de wind brutaal van het zuidwesten naar het noordoosten en daalde de temperatuur op één uur tijd met zes graden. Tegelijk is de daling van de luchtdruk gestopt. Rond de middag werd de minimum temperatuur van vier graden gemeten en is later rond vijf graden gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Rond vijf uur in de ochtend een brutale windruiming van het zuidwesten naar het noordoosten en een spectaculaire temperatuursdaling.

Tegelijk een terugval van de windkracht van matig naar zwak en een omslag van de luchtdruktrend.

8

Een zonloze, grijze en natte dag, met regen vanaf de tweede helft van de nacht tot kort na de middag (neerslaghoeveelheid 9.8 mm). Daarna viel er alleen wat motregen. Gisteren en vandaag samen is er al een halve maandhoeveelheid neerslag gevallen. Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 3.4°). In de namiddag gebeurde het omgekeerde van gisteren. De wind ruimde plots van het oosten naar het zuidwesten, de wind trok aan van zwak naar matig (met een stoot tot 650 km/u) en de temperatuur schoot op korte tijd naar een maximum van twaalf graden. De luchtdruk is gedaald (991 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Op hetzelfde moment een snelle windruiming van het oosten naar het zuidzuidwesten, de windkracht toename van zwak naar matig...

...en een snelle temperatuurstijging naar heel zacht. Langdurige regen.

9

Het regende van gisterenavond tot in de eerste helft van de voormiddag opnieuw een hele plas (neerslaghoeveelheid 7.3 mm). Daarna bleef het droog en werd het wat lichter. De zon geraakte één keer door de bewolking (zonneschijnduur 10min). Het was vannacht en overdag bijzonder zacht (minimum temperatuur 10.4° is een dagrecord, maximum temperatuur 14.3°). De zuidzuidwestenwind waaide vannacht en overdag vrij matig en vanavond zwak. De daling van de luchtdruk is in de ochtend gestopt op een lage 984 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Vannacht en overdag bleef het droog. In de eerste helft van de namiddag brak de zon zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 1u50min). Vanavond begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). De temperatuur brak alle records. Zowel de minimum temperatuur (9.9°) als de daggemiddelde temperatuur (11.8°) en de maximum temperatuur (14.4°) waren dagrecords. Gisterenavond en vannacht waaide de zuidwestenwind nog vrij matig, terwijl die overdag zwak was en naar het oosten gekrompen is. De luchtdruk is maar weinig veranderd en is nog heel laag.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Gisterenavond regende het nog een poos verder. Overdag bleef het op wat regendruppels na, droog (neerslaghoeveelheid 4.7 mm). Er vielen twee kleine openingen in de bewolking (zonneschijnduur 1u50min), voor de rest van de tijd was het bewolkt. Het werd opnieuw een zachte nacht (minimum temperatuur 7.8°) en dag (maximum temperatuur 11.4°). De zwakke wind is van het oosten naar het zuidzuidoosten geruimd. De luchtdruk is langzaam gestegen (994 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In de namiddag een heldere dubbele regenboog in Brasschaat. Met dank aan Nathalie voor de foto.

12

Gisterenavond viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Daarna bleef het droog. Overdag kreeg de zon veel ruimte. De wolken waren in de voormiddag in de minderheid, in de namiddag had de zon het moeilijk, maar ´s avonds waren de wolken terug allemaal verdwenen (zonneschijnduur 4u00min) en koelde het goed af. De laagste temperatuur (5.7°) werd in de ochtend gemeten en de hoogste (11.4°) kort na de middag. Heel zacht dus. De wind kwam zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder uit het diepe dal gekropen (1011 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Zowaar een droge en redelijk zonnige, maar niet volledig zonnige dag. Door de opklaringen koelde het vannacht goed af, maar de temperatuur (minimum 3.6°) bleef toch nog boven het langjarige gemiddelde. In de voormiddag waren er alleen hoge wolken en vliegtuigstrepen naast de zon. Na de middag kregen de wolken de overhand en later bewolkte het volledig (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur steeg tegen de middag naar een – voor de tijd van het jaar – hoge elf graden. De zuidzuidwestenwind is vanaf vannacht geleidelijk in kracht tot vrij matig toegenomen. De stijging van de luchtdruk is rond de middag gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Het werd een sombere, donkere, grijze, eentonige en natte, maar uiterst zachte weerdag. De zon kwam er vandaag niet aan te pas, integendeel het was de hele dag zwaar bewolkt en daar viel vannacht wat motregen uit. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag was het wat meer regen (neerslaghoeveelheid 3.8 mm). De minimumtemperatuur (8.6° is een dagrecord) werd gisterenavond gemeten en sindsdien is de temperatuur alsmaar gestegen tot een maximum van 12.9° vanavond. De zuidzuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een heel zachte...

...maar een donkere februaridag.

15

In de tweede helft van de nacht trok een regenzone over (neerslaghoeveelheid 2.9 mm). Daarna bleef het droog en op één opening in de bewolking na (zonneschijnduur 20min), volledig bewolkt. Het werd een recordwarme dag. Het begon al in de nacht, dan daalde de temperatuur niet onder 12.1° en daarna steeg de temperatuur in de namiddag naar een record hoog maximum van 17.9°. Lente in de winter. Deze temperatuur is normaal voor begin mei. De vrij matige wind is in de namiddag van het zuidzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is vanaf middernacht gaan dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een record hoge temperatuur.

16

Opnieuw een bewolkte, donkere, sombere en regenachtige, maar een heel zachte nacht en dag. In de voormiddag druppelde het af en toe en kort na de middag regende het enige tijd (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). In de tweede helft van de namiddag viel er één kleine opening in de bewolking (zonneschijnduur 10min). De maximum temperatuur (14.8°) werd gisterenavond gemeten en de minimum temperatuur (12.1° is een dagrecord) vanavond. De vrij matige tot zwakke wind is van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is vanaf de nacht snel beginnen te stijgen tot 1020 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een mooie lucht tegen de ondergaande zon in Alsemberg (Vlaams-Brabant). Met dank aan Gert en Veerle voor de foto.

17

Een geheel droge dag. Vannacht en in de voormiddag was het bewolkt. In de namiddag loste de bewolking grotendeels op en was er tijdelijk veel ruimte voor de zon (zonneschijnduur 2u20min). Daarna bewolkte het terug volledig. Vannacht was het al zacht (minimum temperatuur 8.4°), maar overdag werd het nog warmer (maximum temperatuur 15.6°). Reken daarbij een zwakke zuidwestelijke wind en dit voelde als vroege lente. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt op een hoge 1033 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Een regenachtige en zachte dag. De zon hebben we vandaag niet gezien. Van de verwachte grote neerslaghoeveelheden ook niet. In de voormiddag motregende het licht, rond de middag iets meer en rond drie uur in de namiddag regende het korte tijd (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Het was opnieuw heel zacht (minimum temperatuur 9.5° en maximum 12.7°). De zuidzuidwestenwind is in de loop van de nacht en dag geleidelijk langzaam toegenomen met een hoogtepunt tot matig (windstoot 48 km/u) op de middag. De luchtdruk is gedaald en vanaf de namiddag al terug gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Gisterenavond, kort na waarnemingstijd (19:00u), viel er een pittige regenbui waarbij een luide donderslag te horen was (neerslaghoeveelheid 3.6 mm en een regenintensiteit tot 87 mm/u). In de eerste helft van de voormiddag brak de bewolking korte tijd open (zonneschijnduur 30min). Daarna bewolkte het terug volledig en in de namiddag viel daar wat lichte regen uit (totale neerslaghoeveelheid 3.6 mm). Ook weer een zachte nacht (de minimum temperatuur van 8.9° is een dagrecord) en dag (maximum temperatuur 11.7°). De vrij matige wind waaide met perioden uit het westen en andere perioden uit het zuidwesten.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Gisterenavond viel er nog een minimaal meetbare hoeveelheid motregen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). In de voormiddag waren er alleen hoge wolken (cirrostratus) en kon de zon nog kortdurend meespelen, want niet veel later werden de lagere soorten wolken dominant en was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 1u50min). De laagste temperatuur (5.8°) werd in de ochtend en de hoogste temperatuur (11.3°) werd op de middag gemeten. In de ochtend is de wind van het zuidwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen en vanaf de middag is die toegenomen van zwak naar vrij matig. De luchtdruk is wat op en neer gegaan (1026 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

Het werd een zwaar bewolkte dag, met vanaf de tweede helft van de namiddag aanhoudende regen (neerslaghoeveelheid 4.1 mm). Daarbij stond er een matige (4 Beaufort) zuidzuidwestenwind, die ondanks de zachtheid (minimum temperatuur 8.3° en maximum 10.6°), fris aanvoelde. De luchtdruk is snel en met 22 hPa veel gedaald (1004 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Gisterenavond regende het tot middernacht nog verder (3.0 mm). Daarna bleef het – met zelfs één opening in de bewolking (zonneschijnduur 10min) - droog tot in de namiddag. Vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er twee pittige buien (neerslaghoeveelheid 4.1 mm en een intensiteit tot 46 mm/u). Totale neerslaghoeveelheid 7.1 mm. Vannacht is de windkracht afgenomen tot heel zwak in de ochtend. Niet lang daarna is de zuidzuidwestenwind terug aangewakkerd tot vrij krachtig (windkracht 5) en windstoten tot 68 km/u tijdens de buien. Het was code oranje voor wind en regen afgekondigd. Het was wel een zachte dag met een minimum temperatuur van acht graden in de ochtend en veertien graden in de namiddag vóór de buien. De daling van de luchtdruk is in de vooravond gestopt op een lage 976 hPa en is dan terug al een beetje gestegen. Opmerkelijk is dat de luchtdruk de laatste 48 uren met 50 hPa gedaald is.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De laatste 48 uren is de luchtdruk met 50 hPa gedaald.

Na de eerste regenbui was in Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos) een regenboog te zien. Met dank aan Ludo voor de foto.

23

Gisterenavond is de "storm" Louis (want hier met een maximale windkracht 5 – vrij krachtig – en een maximale windstoot van 69 km/u de naam storm onwaardig) uitgewaaid. Vandaag was de zuidzuidwestenwind vrij matig. Gisterenavond regende het nog wat en overdag vielen er af en toe wat kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). Tussendoor scheen af en toe de zon tussen de wolken en konden er regenbogen gezien worden (zonneschijnduur 2u10min). De nachttemperatuur (minimum 4.8°) daalde wat lager, maar bleef nog boven het langjarige gemiddelde, terwijl de dagtemperatuur (maximum 9.7°) in de buurt van de normale bleef. Na een snelle stijging is de luchtdruk stationair gebleven op 992 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een heldere dubbele regenboog in Kapelle-op-den-Bos en...

... in Ramsdonk. Met dank aan Ludo voor de foto.

24

Er viel gisterenavond nog een buitje (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Vannacht en overdag bleef het zo goed als droog. In de voormiddag was het bewolkt. In de namiddag kwam tijdelijk de zon door de bewolking (zonneschijnduur 2u10min). Later bewolkte het terug volledig. De temperatuur (minimum 4.4° en maximum 8.5°) hield zich zowat aan wat normaal is in de tweede helft van februari. De wind kwam vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is wat gestegen (1000 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

Ook gisterenavond viel er nog een heel klein regenbuitje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Daarna bleef het droog. In de voormiddag en eerste helft van de namiddag vielen er kleine gaten in de toch wel dominante bewolking (zonneschijnduur 2u00min). Rond middernacht werd de minimum temperatuur (5.6°) en in de namiddag de heel zachte maximum temperatuur (11.8°) gemeten. De vrij matige wind is in de namiddag van het zuidzuidwesten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is een weinig op en neer gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

Wat een gure, sombere, donkere en natte dag. Het regende van middernacht tot vanavond meer dan een emmer vol (neerslaghoeveelheid 11.1 mm). Het heeft deze maand al 22 dagen geregend en er viel al 92.6 mm. Daarbij stond er een vrij matige van het oosten naar het noordoosten gekrompen wind. De maximum temperatuur (8.8°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (19:00u) gemeten. Overdag bleef de temperatuur tussen vijf en zes graden (minimum 5.3° om 14:00u). De luchtdruk is vanaf de heel vroege ochtend aan een snelle stijging begonnen (1009 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een donkere dag met...

...veel regen.

27

"Al is februari nog zo fel, ze heeft haar drie zomerse dagen wel." zegt de weerspreuk. En vandaag was zo een "zomerse" dag. Gisterenavond regende het nog kort verder (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het droog. Het koelde in de ochtend tot een normale minimum temperatuur (3.2°) af. In de eerste helft van de voormiddag werd zo goed als alle bewolking opgeruimd. Er bleven alleen wat hoge wolkenslierten over. De zon scheen voor de rest van de dag uitbundig (zonneschijnduur 6u40min). De temperatuur steeg in de namiddag tot twaalf graden. Met zo veel zonneschijn en met daarbij een vannacht van vrij matig naar zwak afgezwakte en van het noordoosten naar het noordnoordwesten gekrompen wind, voelde dit als een eerste lentedag. De stijging van de luchtdruk is vanmiddag gestopt op 1019 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Met de bijkomende regen van gisteren is de wateroverlast nog lang niet voorbij.

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag