Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: Juni 2024

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige zomer begon herfstig, fris, zonloos en met regen,. Vannacht heeft het geregend, maar overdag bleef het geheel bewolkt en, op wat druppels na, droog (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). De nacht (minimum temperatuur 13.2°) verliep iets te zacht en de dag met zestien graden veel te fris. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (17.1°) werd gisterenavond gemeten. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is nog wat gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

De nacht en de voormiddag verliepen donker, bewolkt, grijs en droog. In de namiddag vielen er kleine gaten in de bewolking, maar vanaf de vooravond klaarde het bijna volledig op (zonneschijnduur 3u00min). Overdag liet de temperatuur (maximum 17.8°) het afweten. Samen met de vrij matige noordenwind voelde dit niet echt zomers aan. De stijging van de luchtdruk is gestopt (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Vannacht koelde het nog eens goed af, dit was al van begin mei geleden (minimum temperatuur op het gras 2.2° en 7.7° in de hut). De voormiddag verliep zwaar bewolkt en kil. In de namiddag kwam de zon af en toe zuinig door de wolken (zonneschijnduur 2u10min) en schoot de temperatuur naar twintig graden. De zwakke wind kwam vannacht uit het noordwesten en overdag uit het zuidwesten tot westen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In het zuiden van Frankrijk deed de zon het beter dan hier. Met dank aan Peter voor de foto.

4

De temperatuur steeg vandaag al wat hoger, maar het was nog geen zomers weerbeeld. In de eerste helft van de voormiddag, de tweede helft van de namiddag en avond was het zwaar bewolkt. Tussendoor kwam de zon heel zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur (maximum 22.8°) steeg tot wat normaal is voor begin juni. De zuidelijke wind is van zwak (vannacht) geleidelijk tot vrij matig (vanavond) toegenomen. De luchtdruk is verder langzaam gedaald (1009 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Meer bewolking dan gisteren in het zuiden van Frankrijk. Met dank aan Peter voor de foto.

5

Na de regen in de tweede helft van de nacht (neerslaghoeveelheid 1.2 mm), liet de zon zich vandaag wel regelmatig zien (zonneschijnduur 8u20min). Maar in tegenstelling met gisteren wilde de temperatuur niet mee. Die bleef onder de twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.2°) werd gisterenavond nog gemeten. De vrij matige wind is van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf gisterenavond beginnen te stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Aan de Côte d’Azur is het wel zomer. Met dank aan Peter voor de foto.

6

Hoewel de weinige zonneschijn wat moeite deed, bleef de temperatuur toch wat achter. Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 8.8°) en overdag bleef de temperatuur op slechts twintig graden steken. De zon scheen maar af en toe tussen de stapelwolken (zonneschijnduur 5u30min), maar het bleef droog. De wind waaide zwak, vannacht en vanavond uit noordelijke richtingen en overdag uit meer westelijke richtingen. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Vandaag was het een dag met een zomers weerbeeld. Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 2.8° en 6.7° in de hut), was er in de voormiddag geen wolk te zien. Vanaf de middag ontstonden er stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag tijdelijk zo talrijk waren dat de zon er niet meer doorheen kwam (zonneschijnduur 10u20min). De temperatuur (maximum 22.1°) deed een goede zaak, die steeg bijna tot wat normaal is voor midden juni. De zwakke wind kon geen richting kiezen tussen het noordwesten en het zuidwesten. De luchtdruk heeft in de voormiddag zijn hoogste stand (1020 hPa) bereikt en is daarna al terug wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een mooi blauwe lucht in de ochtend.

In de eerste helft van de namiddag nog maar een beperkt aantal stapelwolken.

8

Ook opnieuw een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 3.9° en 9.4° in de hut). De dag begon met een maximale hoeveelheid zonneschijn, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag kwamen er al stapelwolken, die vanaf de middag al zo talrijk werden dat de zon er zo goed als niet meer aan te pas kwam (zonneschijnduur 5u20min). De dagtemperatuur bereikte amper twintig graden, bij een zwakke wind die van het zuidzuidwesten naar het noordwesten geruimd is. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Aangenaam warm met een lichte bewolking. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

9

Net als de vorige dagen was het vannacht wolkeloos en – met noordelijke lucht – koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 2.8° en 7.5° in de hut). Overdag waren er veel minder wolken dan gisteren. Er verschenen alleen wat kleine stapelwolken en hoge cirruswolken, waarvan de zon weinig hinder had (zonneschijnduur 11u30min). Door de vrij matige wind uit noordwestelijke richtingen, steeg – met zó veel zonneschijn – de temperatuur (maximum 20.2°) niet echt uitbundig hoog. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel dreigende bewolking. Met dank aan Ilse voor de foto.

10

Wat een verschil met het weer van vorig jaar op 10 juni! Toen scheen de zon de hele dag en werd het tropisch warm, bij een zwakke wind. Vandaag niets van dat, integendeel het werd een herfstdag. Het regende in de voormiddag en er vielen in de namiddag enkele pittige (maximum regenintensiteit 24 mm/u en een windstoot van 52 km/u) buien (neerslaghoeveelheid 8.1 mm). In de namiddag en avond was tussen de buien de zon even te zien (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur steeg overdag niet hoger dan veertien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag 16.8° werd gisterenavond gemeten. De (overdag) matige wind is rond middernacht van het noordnoordwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen en vanaf de middag terug naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is snel tot 1005 hPa gedaald en vanaf middernacht snel naar 1011 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een koude dag in de zomer.

Dank aan Ilse voor de foto.

11

Na opnieuw een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 3.9° en 7.7° in de hut) startte de dag met heel veel zonneschijn. Maar vanaf de tweede helft van de voormiddag kwamen er stapelwolken die soms dreigend waren en die voor de rest van de dag gebleven zijn. Twee keer viel daar een weinig regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Tussendoor scheen ook de zon (zonneschijnduur 9u00min). Ondanks de vrij grote hoeveelheid zonneschijn bleef de temperatuur (maximum 17.0°) bescheiden, daar zorgde de van oorsprong noordelijke lucht voor. De wind kwam zwak tot vrij matig uit noordwestelijke tot westelijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Ook vannacht koelde het opnieuw goed af (minimum temperatuur op het gras 3.3° en 7.3° in de hut). In de vroege ochtend viel er een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Overdag kregen we een komen en gaan van stapelwolken, die een enkele keer wat regendruppels lieten vallen. Tussendoor scheen ook de zon (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur (maximum 17.0°) bleef beneden alle peil. Normaal hebben we recht op tweeëntwintig graden. De noordwestelijke wind waaide zwak tot vrij matig. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1021 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vanavond was er een optisch verschijnsel (een rechter bijzon) te zien. Met dank aan Ludo voor de foto.

Dank aan Peter voor de foto.

13

Het was vannacht ook opnieuw fris (minimum temperatuur op het gras 3.3° en 6.7° in de hut). tot elf uur in de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er stapelwolken die de zon nog enigszins wat ruimte gaven. Tegen de avond bewolkte het volledig (stratus) en was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 8u30min). Vannacht is de zwakke wind van het noordwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen en overdag waaide die vrij matig. Door de zuidelijke wind steeg de temperatuur overdag wat hoger (maximum 21.3°). De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In de eerste helft van de voormiddag nog maar weinig bewolking.

14

In de tweede helft van de nacht viel er een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Verder was het tot de tweede helft van de namiddag zwaar bewolkt en fris. Daarna vielen er gaten in de bewolking en kon de zon zuinig schijnen (zonneschijnduur 1u30min). Het is dan dat de temperatuur naar een ondermaatse twintig graden steeg. Daarbij stond er een vrij matige zuidzuidwestenwind. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1004 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Gisterenavond en vannacht vielen er verschillende buien. Overdag bleef het op wat regendruppels na, droog (neerslaghoeveelheid 6.3 mm) en vielen er wat gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u00min). Vanaf de vooravond bewolkte het terug volledig. De temperatuur bleef beneden de twintig graden (maximum 19.8°). Met daarbij een vrij matige tot matige zuidzuidwestenwind, voelde dit eerder onaangenaam. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Rond middernacht viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). Op wat weinige regendruppels na, bleef het overdag droog. De bewolking was soms dreigend. In de voormiddag scheen kort de zon en vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur bleef tot laat in de namiddag onder de zestien graden. Door de zonneschijn vanaf de tweede helft van de namiddag steeg de temperatuur nog naar bijna eenentwintig graden. De wind kwam vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag