Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: September 2023

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige herfst begon niet met echt herfstweer, maar wel met veel regen. Het regende van de vroege ochtend tot de middag anderhalve emmer vol (neerslaghoeveelheid 15.2 mm). Dit is al een kwart van de normale septemberhoeveelheid. Vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er gaten in de bewolking en kreeg de zon ruimte, maar vanaf de avond bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 3u20min). Vannacht bleef het zacht en in de vooravond – niet tijdens de zonnedoorbraak – steeg de temperatuur naar vierentwintig graden. Er stond vandaag heel weinig zuidwestelijke wind. De luchtdruk is gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel regen in de voormiddag.

2

Terug zomer. Vannacht bewolkte het volledig en bleef het vrij zacht (minimum temperatuur 14.6°). Vanaf de tweede helft van de voormiddag brak de bewolking en was de zon te zien. Vanavond is er enkel nog hoge bewolking (zonneschijnduur 5u00min). Het ging vandaag snel, de temperatuur steeg in de namiddag naar een zomerse waarde van zesentwintig graden. Daarbij was er maar weinig wind uit noordelijke tot noordoostelijke richtingen. De luchtdruk is verder hoog gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel blauw tussen de stapelwolken.

3

De nacht was zacht (minimum temperatuur 13.8°). Een hele dag zonneschijn, met veel hoge wolken (cirrus en cirrostratus), die de zon wat temperden (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur steeg naar zesentwintig graden, met heel weinig noordoostenwind. De luchtdruk is nog tot de middag blijven stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Nogal wat mist in de ochtend.

4

Een heel zonnige dag met alleen wat hoge wolkenslierten en vanavond bijkomend wat middelhoge altocumulusveldjes (zonneschijnduur 10u30min). En het werd met bijna achtentwintig graden nog warm ook. Er stond zo goed als geen wind. De luchtdruk is vanaf de voormiddag aan een daling begonnen (1021 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vanavond hoge wolkenslierten en middelhoge altocumulusveldjes.

5

Buiten vanavond wat uitgewaaierde vliegtuigstrepen, was er vandaag geen enkele wolk aan de heel blauwe lucht (zonneschijnduur 11u00min). Na een slaapfrisse nacht (minimumtemperatuur op het gras 9.4° en in de hut 13.8°) volgde een tropische dag met een maximum temperatuur van eenendertig graden. Met heel weinig zuidoostelijke wind is het vanavond om 20:00u nog ruim zevenentwintig graden. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De Sint-Kathelijnekerk in Mechelen onder een wolkeloze blauwe hemel, net als 48 jaar geleden.

De grootst mogelijke hoeveelheid zonneschijn.

6

Opnieuw een tropische dag in september. Bij een wolkeloze, heldere hemel scheen de zon van op- tot ondergang ongenadig (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur ging van een minimum van 15.4° naar een maximum van 31.4°, een dagrecord. Met daarbij heel weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is wat op en af gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Hetzelfde weer als gisteren en eergisteren. De hele dag geen enkele wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 10u50min). Vannacht koelde het nog redelijk af (minimum temperatuur 13.7°) en in de namiddag steeg de temperatuur naar een tropische waarde van dertig graden, ook al een dagrecord en de derde dertiger na elkaar. Dit betekent, samen met de drie dagen ervoor met meer dan vijfentwintig graden, een hittegolf in september en al de derde dit jaar. Ook vandaag heel weinig wind uit zuidoostelijke richtingen. De luchtdruk is een weinig gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Geen enkele wolk te zien.

8

Aanhoudend extreem zomerweer. Zonder één wolk scheen de zon opnieuw van de ochtend tot de avond (zonneschijnduur 10u40min). De temperatuur ging van een zacht minimum van 16.2° (een dagrecord) naar een meer dan tropisch maximum van 31.7° (ook een dagrecord). Opvallend is dat de laatste dagen – met een hoge temperatuur – de luchtvochtigheid telkens hoog bleef (minimum hoger dan 50%). De wind waaide nog altijd heel zwak en is van het zuidoosten naar het westen geruimd. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

De vijfde tropische en compleet wolkeloze dag (zonneschijnduur 9u50min) op een rij. Ook vannacht dauwde het fel en bleef het vrij zacht (minimum temperatuur 15.7°). In de ochtend was het nevelig tot mistig, maar die werd snel opgeruimd. Overdag werd het opnieuw tropisch warm (maximum temperatuur 31.7° en een vierde dagrecord na elkaar). Zelfs bij een tropische temperatuur bleef het overdag vochtig (minimum relatieve luchtvochtigheid 62%. Er stond zo goed als geen wind. De luchtdruk is vandaag ook niet veranderd (1016 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Dorstig weer.

10

Het toppunt van de tropische warmte in september? Zowel de minimum (18.7°), de maximum (33.4°) als de gemiddelde dagtemperatuur (25.3°) zijn dagrecords. Hoewel er wat hoge (cirrus en cirrostratus) bewolking aanwezig was, kon de zon heel de dag volop schijnen (zonneschijnduur 9u50min) en werd het heel warm. En dit bij heel weinig wind uit zuidoostelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Uitstekend weer voor de open monumentendag.

Rustende ooievaars op een mast, bij een licht gesluierde avondlucht. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

11

Na een zachte (minimum temperatuur 18.6°, een dagrecord) nacht hingen er na zonsopgang wat stapelwolkjes. Die losten al vroeg in de voormiddag allemaal op en werden vervangen door wat hoge wolkenslierten (cirrus). In de namiddag kwamen er lage wolken opzetten en niet veel later was het helemaal bewolkt (zonneschijnduur 7u40min). Uit die bewolking ging wat regendreiging uit, maar het bleef droog. Toch werd het vandaag nog vrij warm (maximum temperatuur 29.1°). Met een hoge luchtvochtigheid (minimum 58%) voelde dat zwoel aan. Daarbij stond er maar weinig wind die van het zuidwesten naar het noorden geruimd is. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Bij zonsopgang wat stapelwolkjes.

Boven het overstromingsgebied tussen de Dijle en de Leuvense vaart in het noorden van Mechelen hing er later in de voormiddag alleen wat hoge bewolking.

12

Ander en meer draaglijk weer. De verwachte onweders/buien (code geel) zijn hier uitgebleven. Het bleef vannacht en overdag droog. De dag startte nog bewolkt, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag klaarde het grotendeels op. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en werd het af toe donkerder, maar het bleef droog (zonneschijnduur 4u00min). Vannacht koelde het niet veel af (minimum temperatuur 17.4°), overdag steeg de temperatuur nog boven de zomerse grens (maximum 25.8°) en daarmee duurt de hittegolf hier al 11 dagen. Ook vandaag waaide de wind zwak uit westelijke richtingen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Einde van de hittegolf. Vannacht, net vóór middernacht, heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.7 mm) en bleef het heel zacht (minimum temperatuur 17.3°). Daarna werd het droog. Vanaf de voormiddag brak af en toe de zon door de bewolking. In de namiddag werden de opklaringen breder en vanavond heel breed zelfs (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur steeg in de namiddag naar een aangename drieëntwintig graden. De zwakke wind is van het westen naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is goed gestegen (1022 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

De wolken boven La Gomera. Met dank aan Paul en Rita voor de foto.

14

Vannacht koelde het tot de normale temperatuur voor midden september af (minimum 10.1°). Die koelte waren we de laatste weken niet meer gewoon. Ook was het in de ochtend licht mistig, met op zijn dichtst een zichtbaarheid van een vijfhonderdtal meter. Dit ochtendgrijs was vlug vergeten en dan scheen de zon - tussen wat hoge wolkenslierten – volop. Vanaf de middag kwamen er zogenaamde onschuldige stapelwolken, die soms talrijk waren. Vanavond zijn die opnieuw verdwenen (zonneschijnduur 8u20min). De temperatuur steeg tot drieëntwintig graden. De noordoostenwind waaide slechts heel zwak. De luchtdruk is een beetje gedaald. Het bleef vandaag droog, dit in tegenstelling met de regenhoeveelheid die 25 jaar geleden viel op 13 en 14 september 1998. Toen viel er in twee dagen 107 mm en stond half Vlaanderen onder water.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Groeten van de Spanje-fietsers. Met dank aan Kathleen voor de foto.

Goed aangekomen in Lourdes. Met dank aan Ludo voor de foto.

15

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren, zonder mist, wel met iets minder stapelwolken en wat hogere temperatuur. Ook vannacht koelde het af tot de normale temperatuur. De dag startte zonder wolken, maar vanaf de middag kwamen er stapelwolken, maar beperkt in aantal. Vanavond zijn die zo goed als allemaal verdwenen (zonneschijnduur 10u10min). De temperatuur steeg in de namiddag tot aan de zomerse grens van vijfentwintig graden, bij een heel zwakke oostelijke wind. De luchtdruk heeft sinds middernacht een daling ingezet.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Ideaal weertje in het mooie wandelgebied rond de Hohneck. Kastelberg (Metzeral, Frankrijk). Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

Santo Domingo de la Calzada (Spanje). Later op de avond is er wel wat regen gevallen.

16

Vannacht bleef het onbewolkt en vrij zacht (minimum temperatuur 12.2°). In de voormiddag hing er alleen hoge bewolking (cirrus en cirrostratus). Na de middag kwamen er stapelwolken, die vanaf de tweede helft van de namiddag geen zon meer door lieten en dreigend werden (zonneschijnduur 5u40min). Net vóór waarnemingstijd vielen er enkele regendruppels. Het werd met bijna zesentwintig graden nog aangenaam warm (maximum temperatuur 25.8°). Door de slechts zwakke oostenwind en de hoge luchtvochtigheid (laagste relatieve vochtigheid 69%) voelde het vrij warm aan. Na nog een kleine daling is de luchtdruk stabiel gebleven (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10:00u bewolkt en 19 graden - ideaal wandelweer. Op de achtergrond de Pic du Jer waar je met een kabeltrein naar boven kan. Met dank aan Ludo voor de foto.

Wolken boven de kathedraal van Burgos (Spanje) om 18:00u. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

17

Gisterenavond druppelde het nog een beetje en in de tweede helft van de nacht heeft het wat geregend (neerslaghoeveelheid 1.5 mm). Daarna bleef het droog, mistig en tot de middag bewolkt (stratus). In de eerste helft van de namiddag kwam de zon zuinig door de bewolking, maar vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 1u20min). Door de bewolking koelde het vannacht heel weinig af. De minimum temperatuur van 17.8° was een dagrecord. Overdag werd het met vierentwintig graden ook heel zacht. Daarbij daalde de luchtvochtigheid niet onder de 80% en het voelde daardoor heel klam aan. De noordoostelijke wind waaide slechts zwak. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De cumulus wolken zorgen voor wat meer structuur op de sluierwolken aan de oriëntatietafel van Gazon du Faing (Hautes Vosges, Frankrijk). Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

Donkere wolken boven Castrojerez (Burgos, Spanje). Vandaag zijn de weergoden ons niet gunstig gezind. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

18

Vannacht was het record zacht (minimum temperatuur 18.2°). In de tweede helft van de nacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). In de voormiddag bleef het nog bewolkt, maar in de eerste helft van de namiddag werd de bewolking dunner en was de zon te zien. Daarna bewolkte het terug en viel er een korte bui (totale neerslaghoeveelheid 3.0 mm). Na de bui klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 3u40min). Vanaf de vroege ochtend is de windkracht uit het zuidwesten geleidelijk van zwak naar matig toegenomen. Zo veel wind hadden we in weken niet meer gehad. De daling van de luchtdruk is in de ochtend gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Wachtend op de fietsers in El Burgo Ranero (León, Spanje) bij 17°C. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

Nu in León 20°C en zonnig. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

19

De gisterenavond of de voorbije nacht heeft het nog een minimaal meetbare hoeveelheid geregend (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). In de ochtend moest eerst het ochtendgrijs nog opgeruimd worden. Daarna werd het, hoewel er nog wat wolken hingen, vrij zonnig. Na de middag kwam de zon er nog amper aan te pas (zonneschijnduur 4u40min). De nachttemperatuur (minimum 13.7°) bleef wat hoger dan het langjarige gemiddelde en de dagtemperatuur (maximum 20.8°) hield zich daar aan. Het meest opvallende weerelement was de matige zuidwestenwind. De luchtdruk is wat gestegen (1010 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In Hospital de Óbrigo (León) slechts 17 graden maar de zon doet goed haar best. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

Schapenwolkjes bij een mooi kasteel aan de Loire in Sully sur Loire (Loiret, Frankrijk). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

20

Na een heel zachte nacht (minimum temperatuur 16.3°) hebben we overdag de zon alleen in de ochtend en avond even gezien (zonneschijnduur 50min). De wolken hadden de overhand, maar het bleef droog. Ondanks de weinige zonneschijn deed de temperatuur het met tweeëntwintig graden wel goed. De wind kwam de hele nacht en dag vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf middernacht flink gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vóór het Cruz de Ferro (Spanje) 11:45u 11°C. Eerst nog wat zon, daarna mistig. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

Lenswolkjes in wording boven het kasteel van Chambord (Frankrijk). Met dan aan Geert en Julia voor de foto.

21

Het regende van zes uur ´s ochtends tot zes uur ´s avonds anderhalve emmer vol (neerslaghoeveelheid 15.3 mm). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. Het was de eerste zonloze dag in twee maand tijd. Vannacht bleef het heel warm. De temperatuur daalde vannacht niet onder de eenentwintig graden, de maximum temperatuur van de waarnemingsdag. Bij het begin van de regenval daalde de temperatuur tot vijftien gaden en dit was de minimum temperatuur. Overdag werd het niet warmer dan zestien graden. De zuidwestelijke windkracht is in de ochtend van vrij matig naar zwak gedaald. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 996 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vanuit de trein tussen Mechelen en Vilvoorde: avondrood mooi weer aan boord, morgenrood veel water in de sloot. Het weerbericht op basis van volkswijsheden? Met dank aan Hendrik voor de foto.

Vóór het standbeeld van de pelgrim Alto de San Roque in Pedrafita do Cebreiro, Lugo, Spanje. Nat en koud 10°C. Met dank aan Ronny en Kathleen voor de foto.

22

Na een nog ietwat zachte nacht verliep de voormiddag met een afwisseling van zonneschijn en stapelwolken (zonneschijnduur 3u20min). Vanaf de middag bewolkte het helemaal en vanaf vier uur in de namiddag tot half zeven regende het (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Tijdens de regenperiode daalde de temperatuur van een maximum van zeventien naar een minimum van twaalf graden. De vrij matige wind is vanaf de regenval van het zuidwesten naar het westnoordwesten geruimd. De luchtdruk zit in een stijgende lijn (1005 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vandaag zijn we in Portomarin (Spanje) om 12:30u. Toen zonnig, maar een tijdje later nog regen. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

Diepblauwe lucht tussen de torens van de kathedraal van Chartres, bij 17 °C. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

23

Vanmorgen om 8:50u begon de astronomische herfst (equinox). Vannacht verdween de bewolking en koelde het tot de normale temperatuur af. Vanaf de tweede helft van de voormiddag verschenen er stapelwolken, die soms dreigend waren en waaruit op de middag wat regendruppels vielen. In de vooravond verdwenen terug alle wolken (zonneschijnduur 8u30min). Ook de dagtemperatuur (maximum 19.3°) benaderde het langjarige gemiddelde. De zuidwestenwind waaide zwak. De luchtdruk is nog meer gestegen (1020 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Gisterenavond nog een mooie zonsondergang in Arzúa (A Coruña, Spanje). Met dank aan Ronny en Kathleen voor de foto.

De fietsers zijn in de zon aangekomen in Santiago de Compostella. Hier een sfeerbeeld bij 20°C. Met dank aan Ronny en Kathleen voor de foto.

24

Door de opklaringen en de windstilte koelde het vannacht flink af (minimum temperatuur op het gras 2.8° en in de hut 7.2°), de laagste temperatuur sinds eind mei. Op één enkel stapelwolkje en één enkele hoge wolkensliert na, was er niets aan de lucht (zonneschijnduur 9u50min). De temperatuur klom naar ruim eenentwintig graden. ´s Nachts was er geen wind en overdag waaide de zuidzuidwestenwind vrij matig. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Geen wolkje aan de hemel in Bourdeaux (Drôme, Frankrijk). Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

Finisterre (Spanje), het meest westelijke punt van Europa (21°C). Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

25

Vannacht koelde het niet zo fel af dan gisteren (minimum temperatuur 11.2°). De zon kwam op samen met veel hoge bewolking (cirrus, cirrostratus en vliegtuigstrepen). Die hoge bewolking is gebleven en werd in de tweede helft van de namiddag vervangen door lage bewolking, waar de zon niet meer doorheen kon (zonneschijnduur 7u30min). Intussen was de temperatuur al gestegen tot vierentwintig graden, ruim boven het langjarige gemiddelde. Vannacht was er bijna geen wind en overdag kwam die zwak uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is constant gebleven (1022 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Nog een felblauwe lucht van gisteren.

Een mooie en kleurrijke zonsopgang boven Ramsdonk. Met dank aan Ludo voor de foto.

26

We beleven een Sint-Michielszomertje. Ook de voorbije nacht bleef het zacht (minimum temperatuur 11.6°). Overdag waren er met perioden meer wolken: zowel hoge (cirrus, cirrostratus en cirrocumulus) als middelhoge (altocumulus). Van die laatste soort had de zon wat last (zonneschijnduur 5u20min). De temperatuur klom naar een zomerse vijfentwintig graden. Met heel weinig zuidelijke wind voelde dat als zomer. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel hoge bewolking.

27

De zon had het vandaag nog moeilijker dan gisteren. Ze had voortdurend af te rekenen met hoge (altostratus) en middelhoge bewolking (altocumulus en altostratus). Doorheen de middelhoge wolken geraakte ze niet meer (zonneschijnduur 4u50min). Ondanks de vele wolken werd het opnieuw zomers warm (maximum temperatuur 25.1°). De zuidelijke wind was al even afwezig als gisteren. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De zonsondergang van vanavond in Bourdeaux (Drôme Frankrijk). Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

... en die in Nieuwpoort. Met dank aan Rita voor de foto.

28

Ook vandaag werd het een vrij zonnige dag. Vannacht bleef het met vijftien graden (vijf graden hoger dan gemiddeld) heel zacht. Overdag kreeg de zon tussen wat hoge (cirrus) en verspreide lagere (cumulus) wolkensoorten meer ruimte dan gisteren (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur (maximum 21.7°) steeg niet zo hoog, maar het werd nog aangenaam warm, met een zwakke zuidwestelijke wind. De luchtdruk is terug wat gestegen (1017 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Waar Brabant trots op is.

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag