Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Maart 2024

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Gisterenavond, vannacht en in de namiddag viel er opnieuw wat regen (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). In de voormiddag brak de zon tijdelijk door de bewolking (zonneschijnduur 2u10min). Vanaf de middag bewolkte het terug volledig. De temperatuur (minimum 5.1° en maximum 10.6°) bleef ruim boven de normale waarde. De wind kwam vrij matig uit het zuiden en tegen de avond uit het oosten en voelde fris aan. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Tijdens de pittige bui (neerslaghoeveelheid 3.7 mm en een intensiteit van 16 mm/u) rond middernacht daalde de temperatuur op korte tijd met vier graden. Daarna is het opgeklaard en tegen de ochtend nog iets verder afgekoeld (minimum temperatuur op het gras -1.6° en 5.0° in de hut). Met weinig wolken scheen de zon in de voormiddag (zonneschijnduur 3u50min) en bereikte de temperatuur kort na de middag bijna veertien graden (maximum 13.7°). Daarna bewolkte het volledig en daar vielen wat regendruppels uit. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het zuiden en zuidoosten. De luchtdruk is weinig veranderd en nog laag (997 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Een donkere, grijze, zwaar bewolkte en vochtige dag. Vannacht motregende het een minimale hoeveelheid neerslag en overdag vielen er wat motregendruppels (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Het werd opnieuw een zachte nacht (minimum temperatuur 6.9°) en dag (maximum temperatuur 11.2°), met weinig wind van het oostzuidoosten naar het westen is geruimd. De luchtdruk is snel gestegen tot 1006 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Een droge en zonnige dag. In de ochtend moesten nog wat wolken opgeruimd worden. Na tien uur in de voormiddag werd het heel zonnig en bleven er alleen nog wat hoge wolkenslierten (cirrus) over (zonneschijnduur 6u30min). Door de bewolking koelde het vannacht nog niet te veel af (minimum temperatuur 5.3°). Na de middag steeg de temperatuur tot 13.3°. Met zo veel zon en met slechts eerst een zwakke noordwesten- tot westen- en later zuidwestenwind voelde het aangenaam aan. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt op 1012 hPa. De luchtvochtigheid (minimum 58%) daalde op zijn laagst sinds 28 januari.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De zonsopkomst samen met wat bewolking zorgde voor een kleurrijk tafereel. Met dank aan Ludo voor de foto.

In de namiddag waren er alleen wat hoge wolkenslierten in de blauwe lucht.

5

In de tweede helft van de nacht is het volledig bewolkt. Overdag is de bewolking dominant gebleven, alleen viel er twee keren (één in de voormiddag en één in de namiddag) een opening en was de zon heel even zuinig te zien (zonneschijnduur 20min). Ook viel er af en toe wat lichte regen of motregen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De temperatuur daalde tijdens de opklaringen in de eerste helft van de nacht tot iets onder het langjarige gemiddelde (minimum 1.5°), terwijl de temperatuur zich overdag hield aan wat normaal is begin maart (maximum 10.3°). De zuidwestelijke wind waaide maar zwak. De luchtdruk is toch nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Gisterenavond viel er nog een minimaal meetbare hoeveelheid motregen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Na middernacht is het beginnen opklaren en in de vroege ochtend moesten nog wat middelhoge bewolking (altocumulus) opgeruimd worden. Daarna was de lucht helder en blauw. Na de middag kwamen er veel stapelwolken, die het de zon knap lastig maakte (zonneschijnduur 5u00min). Tegen zonsondergang verminderde de hoeveelheid stapelwolken. De dag startte fris (minimum temperatuur op het gras -2.8° en in de hut 1.3°). In de voormiddag steeg de temperatuur snel, maar in de namiddag kwam daar niet veel meer bij (maximum temperatuur 13.4°). De wind waaide zwak uit het zuiden. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1024 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nogal wat stapelwolken in de namiddag.

7

Vannacht koelde het naar een normale minimum temperatuur van 2.4° af. In de vroege ochtend ontstond er vrij veel mist, met een zichtbaarheid op zijn dichtst van een 200tal meter. Het was tien uur eer de zon kon doorbreken en dan moest ze nog afrekenen met stapelwolken. Vanaf de tweede helft van de namiddag losten alle wolken op (zonneschijnduur 5u40min). Kort na de middag steeg de temperatuur tot een maximum van 12.0°. De wind waaide zwak en is van het noordoosten naar het oosten geruimd. De luchtdruk is wat gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel mist in de vroege ochtend.

8

De ideale zonnedag: geen wolkje aan de blauwe lucht. Na een nacht met een iets lagere dan de normale temperatuur (minimum 2.1°) scheen de zon ongehinderd van opgang tot ondergang (zonneschijnduur 8u40min). De temperatuur steeg overdag (maximum 13.3°) iets hoger dan gemiddeld. De oostenwind waaide vrij matig en voelde eerder fris aan. De luchtdruk is snel en veel gedaald tot 1005 hPa vanavond. Dit was de tweede opeenvolgende droge dag. Dit is al geleden van eind januari.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De ideale zonnedag.

Geen wolkje aan de blauwe lucht.

9

Vannacht koelde het minder af dan de vorige dagen (minimum temperatuur 5.1°). De dag begon nog zonder één wolk, maar al vroeg kwamen er stapelwolken, die in de namiddag de hemel volledig bedekten en de zon geen kans meer gaven (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur steeg in de namiddag naar bijna zestien graden (maximum 15.7°). De vrij matige wind is een beetje van het oosten naar het oostzuidoosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 996 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Het werd overwegend een bewolkte en grijze dag. Alleen in de namiddag brak de zon kort door de bewolking (zonneschijnduur 20min). Tegen de avond begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Het was een zachte dag met een minimum temperatuur van 7.9° en een maximum van 13.5°. De wind kwam zwak uit het oosten en later uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is niet veranderd en laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Wat een natte dag. Het regende van gisterenavond, met een pauze in de eerste helft van de nacht, tot vanavond twee emmers vol (neerslaghoeveelheid 20.7 mm). Dit is een derde van de normale maandhoeveelheid. Vannacht was het heel zacht (minimum temperatuur 8.0°), overdag iets te fris (maximum 10.1°). De zuidwestenwind waaide zwak. De luchtdruk is veel gestegen (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Langdurige regen.

12

Gisterenavond regende het nog een paar uur licht verder. Daarna bleef het bewolkt en droog tot na de middag. In de namiddag begon het opnieuw te regenen en dat doet het nu nog (totale neerslaghoeveelheid 7.0 mm). Net zoals gisteren verliep de nacht zacht (minimum temperatuur 6.6°). De dagtemperatuur bleef beperkt tot bijna elf graden. De vrij matige wind kwam eerst uit het westen en vanaf de voormiddag uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is nog tot de middag verder gestegen en daarna bijna stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Het regende gisterenavond tot kort na middernacht nog verder. Het bleef de hele dag bewolkt en in de voormiddag viel daar wat motregen uit (neerslaghoeveelheid 3.8 mm). Ook vannacht bleef het boterzacht (minimum temperatuur 9.6°) en in de namiddag steeg de temperatuur naar dertien graden. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is na een maximum op de middag terug al een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Een lentedag. Vannacht is het opgeklaard. In de ochtend werd nog wat hoge bewolking (cirrus) opgeruimd. Na de middag kwamen er terug veel hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolken. Van die laatste wolkensoort had de zon veel last en tegen zonsondergang bewolkte het volledig (zonneschijnduur 7u20min). Vannacht was het al zacht (minimum temperatuur 8.9°), maar overdag kwam daar nog een grote schep bij. De maximum temperatuur van 19.5° was een record. Het vorige dagrecord dateerde van 1991. De zuidzuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De maximum temperatuur was een dagrecord.

15

Vandaag licht wisselvallig weer. Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag was het nog bewolkt, maar daarna kwam af en toe de zon zuinig door de wolken (zonneschijnduur 1u30min). In de eerste helft van de namiddag vielen er twee buien, waarvan de eerste een donderslag bij had (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). Het was opnieuw een uiterst zachte nacht (minimum temperatuur 12.6° een dagrecord) en dag (maximum temperatuur 16.1°). De vrij matige wind kwam uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Het regende in de tweede helft van de nacht (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). Daarna bleef het droog, maar – op één klein gaatje in de wolken na (zonneschijnduur 10min) – de hele dag bewolkt. De nacht verliep eens te meer te zacht (minimum temperatuur 7.7°) en overdag werd de normale temperatuur (maximum 13.3°) benaderd. De vrij matige wind is van het zuidwesten naar het westen tot het noordwesten geruimd. De luchtdruk is snel gestegen tot 1023 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Straatsburg. Ondanks de dreigende wolken houden wij het voorlopig nog droog. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

17

Het was overwegend een bewolkte dag. Alleen na de middag viel er een opening in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 50min). In de tweede helft van de namiddag begon het licht te regenen (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Het was met een minimum temperatuur van zes en een maximum temperatuur van zestien graden opnieuw vrij zacht. De wind waaide zwak, eerst uit het westen, daarna uit het zuidoosten en later uit het zuiden. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Het regende gisterenavond nog een korte poos verder (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Daarna bleef het tot vanavond droog. Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag was het bewolkt. Daarna vielen er gaten in de bewolking en wisselden de zon en de wolken elkaar af (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur daalde vannacht niet echt laag (minimum 8.9°) en steeg in de namiddag tot een zachte zeventien graden. De wind, eerst uit het zuiden en later uit het zuidwesten tot westen deed het rustig aan. De luchtdruk is niet veranderd (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

In de ochtend en eerste deel van de voormiddag was het volledig bewolkt. Daarna klaarde het snel op met alleen nog wat hoge bewolking (cirrus). Na de middag kwamen er stapelwolken, die soms heel talrijk waren (zonneschijnduur 4u20min). Vannacht was het alweer zacht (minimum temperatuur 7.8°) en overdag steeg de temperatuur al richting lentegevoel (maximum 18.2). De wind kwam zwak uit het zuidwesten en tijdelijk uit het zuidoosten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Af en toe veel stapelwolken in de namiddag.

20

Vannacht om 4:06u begon de astronomische lente. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar. Vannacht koelde het wat meer af, maar de temperatuur (minimum 5.6°) bleef toch nog hoger dan gemiddeld. Vandaag was er veel zon. Die werd in de voormiddag niet al te veel gehinderd door hoge (cirrus en cirrostratus), maar in de namiddag wel door middelhoge (altostratus) wolken, waar geen doorkomen meer was (zonneschijnduur 7u00min). Toch steeg de temperatuur in de namiddag tot bijna twintig graden (maximum 19.7°). Er stond heel weinig wind en die kon geen kant kiezen. De luchtdruk lijkt vastgeroest.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Het lenteweer duurde slechts één dag. Het was vandaag overwegend bewolkt, met alleen in de namiddag enkele schaarse zonnedoorbraken (zonneschijnduur 50min). Na alweer een zachte nacht (minimum temperatuur 7.1°) werd het met veertien graden overdag een stuk minder warm dan gisteren. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (16.3°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (19:00u) gemeten. De wind waaide slechts zwak uit richtingen tussen het zuidwesten en noordwesten. De luchtdruk is gestegen tot 1027 hPa op de middag en daarna terug al een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een grijze lucht (stratus bewolking).

22

Het werd een zwaar bewolkte dag. Vanaf de tweede helft van de namiddag begon het (soms matig) te regenen (neerslaghoeveelheid 4.7 mm). De nacht was met tien graden heel zacht (minimum temperatuur van 9.1° werd vanavond gemeten) en overdag steeg de temperatuur niet veel hoger (maximum 12.4° is normaal voor midden maart). De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is al tot 1014 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

De voorbije nacht regende het een hele plas (neerslaghoeveelheid 9.5 mm). Overdag waren er enkele buien die dienst hadden: twee in de tweede helft van de voormiddag en één vanavond (totale neerslaghoeveelheid 11.3 mm). Tussendoor waren er weinig wolken en scheen ruim de zon (zonneschijnduur 5u00min). Niet de nachttemperatuur (minimum 5.5°), maar de dagtemperatuur (maximum 11.2°) liet het een beetje afweten. Gisterenavond kwam de wind zwak uit noordelijke richtingen, maar vannacht en overdag kwam die vrij matig uit het zuidwesten tot westen. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Na regen komt zonneschijn met een regenboog. Met dank aan Nathalie voor de foto.

De maan versluierd door de restanten van wat regenwolken. Met dank aan Ludo voor de foto.

24

Wisselvallig weer. Het was de hele nacht en dag een komen en gaan van wolken, regen (neerslaghoeveelheid 4.4 mm) en zonneschijn (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur (minimum 4.6° en maximum 11.6°) benaderde meer het langjarige gemiddelde van de tweede helft van maart. De wind kwam matig uit het zuidwesten en later het westen. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Vandaag – maandag – om 8:00u was het volle maan, de eerst volle maan in de lente, dus is het volgende zondag (de eenendertigste) een vroege Pasen. Gisterenavond heeft het nog een beetje geregend. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 0.5 mm) en klaarde het grotendeels op, zodat het goed afkoelde met vorst op het gras (minimum op het gras -2.2° en 1.7° in de hut). In de eerste helft van de voormiddag moest er nog wat bewolking opgeruimd worden. Daarna scheen de zon samen met hoge bewolking (cirrus en cirrostratus). Vanaf de middag werd die hoge bewolking vervangen door stapelwolken (zonneschijnduur 6u40min). De temperatuur steeg in de namiddag naar bijna veertien graden. Er stond weinig wind en die is gespreid over de hele dag van het westen geleidelijk naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is gedaald (1000 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De stapelwolken in de namiddag.

26

Na een frisse nacht – zijn we niet meer gewoon – met een normale temperatuur (minimum op het gras -1.1° en 3.6° in de hut) volgde een overwegend bewolkte dag. Alleen in de namiddag brak de bewolking tijdelijk (zonneschijnduur 1u20min). Ondanks de geringe zonneschijn werd het een zachte dag (maximum temperatuur 16.3°) bij een zwakke wind uit het oosten. De luchtdruk is snel gedaald tot een lage 986 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel bewolking, nog geen zon te zien.

27

De nacht verliep alweer zacht (minimum temperatuur 7.7). In de voormiddag was het nog geheel bewolkt, maar vanaf de middag vielen er gaten en later zelfs grote gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur steeg overdag tot veertien graden. De wind waaide vrij matig, eerst uit het zuidoosten tot zuiden en later uit het zuiden tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is na een daling tot 984 hPa terug al een beetje gestegen tot 987 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

In de ochtend trok er een regenzone over (neerslaghoeveelheid 2.8 mm). Daarna bleef het droog. Vanaf de tweede helft van de voormiddag brak de bewolking deels open en scheen de zon tussen de stapelwolken (zonneschijnduur 4u10min). Na een zachte nacht (minimum temperatuur 7.3°) volgde de dag met een normale temperatuur (maximum 13.8°) voor eind maart. De wind is van het oostzuidoosten naar zuidzuidwesten geruimd en waaide matig met een snelheidspiek van 60 km/u. De luchtdruk is gedaald tot een heel lage 981 hPa in de vroege ochtend en daarna al terug een beetje gestegen tot 988 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Lage luchtdruk.

29

Nog altijd heel zacht voor de tijd van het jaar. In de late nacht en vroege ochtend heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.9 mm). Daarna bleef het droog en geheel bewolkt tot de eerste helft van de voormiddag. Vanaf dan vielen er kleine gaten in de bewolking, maar vanaf de middag waren dat grote gaten. In de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 4u20min). Na een heel zachte nacht (minimum temperatuur 7.2°) volgde een heel zachte dag (maximum temperatuur 16.0°). Die warme lucht werd aangevoerd door een overdag matig waaiende zuidwestenwind. De luchtdruk is flink gestegen (994 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In Eppegem (Zemst) meer wolken dan in Parijs.

In Parijs minder wolken dan in Eppegem. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

30

Een bewolkte en regenachtige dag. Het regende van de tweede helft van de nacht tot in de namiddag een halve emmer vol (neerslaghoeveelheid 5.4 mm). Daarna bleef het bewolkt, met een neiging tot opklaringen tegen zonsondergang. De nachttemperatuur bleef hoger dan normaal (minimum 8.6°) en de dagtemperatuur benaderde de normale waarde (maximum 13.7°). De wind is vannacht afgezwakt van vrij matig naar zwak en van het zuiden over het noorden naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is nog wat gestegen, maar nog altijd laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Vannacht is de zomertijd ingegaan. Vanaf nu lopen de waarnemingen van acht uur ´s avonds tot acht uur ´s avonds de volgende dag, maar uitzonderlijk alleen vandaag van zeven uur gisterenavond tot acht uur vanavond. Vannacht klaarde het deels op. In de voormiddag kwam de zon zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 2u10min). Vanaf de middag bewolkte het volledig en daar viel in de tweede helft van de namiddag wat regen uit (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Daarna werd het terug droog. De temperatuur vannacht (minimum 4.5°) was zo goed als normaal en steeg overdag (maximum 16.4°) een graadje hoger dan gemiddeld. De zwakke tot vrij matige wind kwam meestal uit het oosten, maar tijdelijk uit het zuiden. De luchtdruk is vanaf middernacht terug gedaald (993 hPa vanavond). Maart sluit af als een heel warme maand (de tweede warmste na 1991), een natte maand (een kwart meer neerslag dan normaal en de vierde natste sinds 1992) en de tweede somberste maand na 2023 sinds 2003 (34% minder zonneschijn dan normaal).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een warme en ...

... sombere maand maart.