Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: November 2022

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Een heel zonnige allerheiligendag. Gisterenavond viel er een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Daarna bleef het droog en is het volledig opgeklaard en dat was voor de rest van de dag ook nog zo. Alleen tegen de avond bewolkte het terug (zonneschijnduur 6u50min). Eens te meer was het heel zacht (minimum temperatuur 12.1°, gemiddelde 15.6° en maximum 18.2°), met een dagrecord van de minimum en gemiddelde temperatuur. Opvallend was de vrij matige tot matige zuidwestenwind. Van middernacht tot de middag is de luchtdruk gestegen en daarna gelijk gebleven (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Zowat hetzelfde weer als gisteren. Gisterenavond regende het een korte tijd licht (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna zijn alle wolken verdwenen. In de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht en na de middag verschenen er kleine stapelwolkjes. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het meer (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur deed het, met een minimum van tien en een maximum van zestien graden, nog heel goed. De zuidwestenwind waaide nog steeds vrij matig. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Het was hoofdzakelijk een bewolkte dag. Alleen rond de middag brak de bewolking tijdelijk (zonneschijnduur 1u00min). In de tweede helft van de namiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Het was opnieuw heel zacht (minimum temperatuur 12.2° en maximum 16.8°) en de temperatuur was vergelijkbaar met gisteren. Dit met een vrij matige zuidzuidwestenwind. De luchtdruk is sinds gisterenmiddag snel en veel gedaald tot een lage 999 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Een meer herfstachtige dag en heel wat frisser dan de voorbije weken, maar met een normale temperatuur. De maximum temperatuur (12.3°) was de laagste sinds 9 april. De zon was vandaag niet te zien. In de eerste helft van de nacht regende het en in de vroege ochtend viel er een flinke bui. In de namiddag viel er ook nog een klein buitje (neerslaghoeveelheid 8.6 mm). Er was maar weinig wind en die is heel geleidelijk van het zuidwesten naar het noordwesten gekrompen. De luchtdruk is vanaf gisterenavond beginnen te stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Gisterenavond viel er een bui. Daarna bleef het droog tot er in de namiddag wat druppels regen vielen (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Overdag overheerste de bewolking en vielen er slechts enkele gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u40min). Zowel de dag- als de nachttemperatuur (minimum 4.4° en maximum 11.8°) hielden zich aan wat gemiddeld is voor begin november. Vannacht was er weinig wind en overdag waaide die vrij matig uit het zuidwesten. De stijging van de luchtdruk is in de voormiddag gestopt op 1017 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Gisterenavond heeft het een beetje geregend (0.4 mm). In de eerste helft van de voormiddag viel één kleine opening in de bewolking (zonneschijnduur 10min). Voor de rest bleef het bewolkt en daar viel in de namiddag regen uit. Vanaf de vooravond werd het droog (totale neerslaghoeveelheid 4.7 mm). De wind waaide de hele nacht en dag vrij matig uit het zuidzuidwesten. De daling van de luchtdruk is vanavond gestopt op 1006 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Veel wind, donker, grijs, vochtig en zacht: een echte herfstdag. In de voormiddag motregende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur ging van een zachte nacht (minimum 9.6°) naar een heel zachte dag (maximum 15.5°). Er stond de hele dag en nacht een vrij matige zuidwestenwind. De luchtdruk is terug een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Het was een heel zachte, droge en niet al te zonnige dag. De zon kwam slechts af en toe door de overheersende bewolking (zonneschijnduur 3u10min). Na een record zachte nacht (minimum temperatuur 11.6°) volgde een nog zachtere dag (maximum temperatuur 16.7°), met een vrij matige zuidzuidwestenwind. Vanaf middernacht is de luchtdruk gaan dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Opnieuw heel zacht.

9

Opnieuw een heel zachte dag, met veel bewolking en een buitje. De zon was maar sporadisch te zien tussen de vele wolken (zonneschijnduur 2u20min). Kort na de middag viel er wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De temperatuur ging van een hoge elf graden (normale minimum temperatuur vijf graden) naar een nog hogere zestien graden (normale maximum temperatuur elf graden). De wind waaide nog altijd vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is 10 hPa gestegen (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Een heel zonnige, droge en zachte novemberdag. Samen met veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus), waarvan de zon geen last had, was er veel zonneschijn aan de hemel in de al veel ingekorte dag (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur varieerde van een minimum van 8.8° tot een maximum van 15.4°. De vrij matige tot zwakke wind kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is gestegen tot een hoge 1027 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

In de voormiddag moest nogal wat ochtendgrijs opgeruimd worden. Vanaf de tweede helft van de voormiddag scheen de zon, vergezeld van veel hoge bewolking (cirrus, cirrostratus, cirrocumulus). Vanaf de tweede helft van de namiddag geraakte de zon niet zo goed meer door de hoge en middelhoge bewolking (zonneschijnduur 4u30min). De avond kleurde fel rood. De temperatuur steeg opnieuw tot een heel zacht veertien graden. Vanavond koelt het snel af Tot de namiddag waaide de zuidwestenwind vrij matig, daarna is die zo goed als weggevallen. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1030 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel hoge wolkenslierten. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

Fel avondrood.

12

Opnieuw een volop zonnige en zachte dag. Het koelde vannacht wel goed af (minimum temperatuur op het gras 0.6° en 2.3° in de hut), maar door de overvloedige zonneschijn – er waren alleen hoge wolkenslierten waarvan de zon geen hinder had – werd dit al snel goed gemaakt (zonneschijnduur 6u00min). Op de middag werd dertien graden al bereikt en in de namiddag een maximum van ruim zestien graden. Daarbij was er – in vergelijking met de hele vorige week – opvallend weinig wind (heel zwak) uit zuidoostelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald, maar nog hoog (1028 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel vliegbewegingen onder een blauwe lucht.

13

Windstilte en heel veel zon. Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 0.6° en 2.7° in de hut) en het opruimen van wat mist, hingen er in de voormiddag wat wolkenveldjes van cirrocumulus en altocumulus. Na de middag verdwenen alle wolken en was de lucht helemaal blauw (zonneschijnduur 5u10min). Na de middag steeg de temperatuur tot 15.7°, bij zo goed als geen wind. De luchtdruk is verder gedaald tot 1018 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Geen wolkje aan de hemel boven op Baraque Michel (Weismes). Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

De laatste altocumuluswolkjes die opgeruimd werden.

14

Vannacht koelde het goed af, met de eerste nachtvorst in de hut (minimum temperatuur op het gras -1.7° en -0.5° in de hut) van het nog jonge najaarseizoen. Na het opkomen van de zon, kwam er ook plots laaghangende mist op, die snel terug verdween. In de voormiddag en eerste helft van de namiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Vanaf drie uur in de namiddag bewolkte het op heel korte tijd en weg was de zon (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur bereikte net na de middag zijn hoogste stand van 10.8°, de eerste keer deze maand dat die het langjarige gemiddelde benaderde. Er was iets meer wind dan de voorbije twee dagen, maar waaide nog altijd zwak. De luchtdruk is verder blijven dalen tot 1009 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Rond middernacht heeft het een beetje geregend (0.2 mm). Daarna verdwenen de wolken. In de eerste helft van de voormiddag kwamen er geleidelijk hoge wolken (cirrostratus). Na de middag bewolkte het op korte tijd volledig (zonneschijnduur 2u40min) en in de tweede helft van de namiddag regende het uit die bewolking (totale neerslaghoeveelheid 1.6 mm). De temperatuur deed het nog goed (minimum temperatuur 7.0 en maximum 13.4°). De zwakke wind is van het zuidzuidwesten naar het zuidzuidoosten gekrompen. De luchtdruk is nog verder gedaald tot een lage 1000 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Gisterenavond heeft het geregend (2.9 mm). In de eerste helft van de voormiddag scheen de zon ongehinderd. Vanaf de tweede helft van de voormiddag moest de zon afrekenen met wolken (zonneschijnduur 2u20min). In de namiddag bewolkte het volledig en vielen er kleine buitjes (totale neerslaghoeveelheid 3.3 mm). De nacht (minimum temperatuur 8.7°) en dag (maximum temperatuur 12.9°) verliepen zacht. De wind waaide vrij matig uit zuidoostelijke tot zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is nog verder gedaald tot 995 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De regenhoeveelheid en de wind waren vandaag de meest opmerkelijke weerelementen. Gisterenavond, vannacht en in eerste uren van de voormiddag vulde de regen de pluviometer met meer dan een emmer (neerslaghoeveelheid 13.4 mm). Na de regen kwam er schaarse zonneschijn tussen de wolken (zonneschijnduur 2u50min). Zowel tijdens de nacht (minimum temperatuur 10.1°) als de dag (maximum temperatuur 13.3°) was het opnieuw zacht, een vijftal graden hoger dan normaal. De matige wind is van het zuidoosten naar het zuidwesten geruimd. Vannacht daalde de luchtdruk op zijn laagste (982 hPa) en is daarna terug al een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Bij zonsopgang was de zon heel even te zien (zonneschijnduur 10min). Daarna werd het zwaar bewolkt en vanaf de tweede helft van de namiddag regende het – vanaf het noorden – een hele plas (neerslaghoeveelheid 11.6 mm) en die regen was soms fel (hoogste regenintensiteit 45 mm/u). Het bleef wat frisser dan de vorige dagen (minimum temperatuur 7.6° en maximum temperatuur 10.6°), maar nog altijd warmer dan gemiddeld. De zuidzuidwestenwind is wat afgezwakt tot vrij matig en vanaf de middag zo goed als weggevallen. De luchtdruk heeft al een hele klim gemaakt tot 1005 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De luchtdruk heeft een hele klim gemaakt.

19

Al wat meer herfst. Een donkere, vochtige – de relatieve luchtvochtigheid bleef de hele nacht en dag tussen 97 en 98% – regendag. Het regende van gisterenavond tot na de middag, voor de derde dag op rij meer dan een emmer vol (neerslaghoeveelheid 12.9 mm). De voorbije drie dagen is er 37.9 mm water gevallen. De temperatuur is vanaf gisterenavond (maximum 9.9°) tot vanavond alsmaar gedaald (minimum 2.9°). Opmerkelijk bleef de temperatuur vanavond op het gras anderhalve graad hoger dan die in de hut. Er stond heel weinig wind en die kwam uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is nog blijven stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De hele nacht en dag een hoge luchtvochtigheid.

20

Ook vandaag was het een donkere en vochtige herfstdag. Het was de hele nacht en dag bewolkt (stratus) en het regende na de middag tijdelijk (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Vannacht is de zwakke wind van oostelijke richtingen naar zuidelijke richtingen geruimd en is de afkoeling gestopt op 2.4°. Overdag kwam er zachte lucht en steeg de temperatuur naar 8.6°. Dit zijn normale temperaturen voor de tweede helft van november. De weinig nachtelijke wind nam vanaf de middag in kracht toe tot vrij matig. De luchtdruk heeft vanaf middernacht een daling ingezet, de aanvoer van een depressie met regen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht, na middernacht, regende het opnieuw (1.4 mm). Tegen de ochtend was het al deels opgeklaard (zonneschijnduur 1u10min), maar vanaf de tweede helft van de voormiddag bewolkte het terug volledig. Vanaf de vooravond is het terug beginnen regenen (totale neerslaghoeveelheid 2.6 mm). De temperatuur (minimum 3.9° en maximum 8.9°) situeerde zich rond het langjarige gemiddeld. De zwakke tot vrij matige wind is van het westen naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is snel tot een lage 992 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De meetbare neerslag viel vóór middernacht (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). Voor de rest van de dag bleef het, op twee openingen in de tweede helft van de namiddag na, bewolkt (zonneschijnduur 30min). Uit die bewolking vielen vanavond wat regendruppels. Ook vandaag benaderde de temperatuur (minimum 5.1° en maximum 9.5°) de normale waarde. De vrij matige wind is gisterenavond van het zuidoosten naar het zuidzuidwesten geruimd. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Gisterenavond en in de eerste helft van de voormiddag heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 5.5 mm). In de tweede helft van de voormiddag scheen de zon (zonneschijnduur 1u40min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. Het was al bij al nog vrij zacht (minimum temperatuur 6.8° en maximum 10.3°). Wel stond er een vrij matige zuidwesten en tijdelijk zuidenwind. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Een droge en zonnige dag. In de voormiddag en eerste helft van de namiddag werd het heel zonnig. Daarna kwamen er wolken (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur voer wel bij zo veel zonneschijn en een vrij matige zuidwestenwind. Die steeg kort na de middag tot twaalf graden. De stijging van de luchtdruk is na de middag gestopt (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Na de regen van middernacht (neerslaghoeveelheid 4.0 mm) bleef het overdag droog en werd het overdag vrij zonnig (zonneschijnduur 5u00min). Vannacht daalde de temperatuur niet beneden zeven graden en steeg overdag naar twaalf graden. De zuidwestenwind is wat afgezwakt, maar waaide nog steeds vrij matig. De luchtdruk is na de regenval aan een stijging begonnen (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Een droge, vrij zonnige en zachte dag in de herfst. De zon en wolken wisselden elkaar af (zonneschijnduur 3u50min). De minimum temperatuur (4.4°) hield zich aan de gemiddelde waarde, maar de dagtemperatuur (maximum 11.6°) steeg er ruim boven. De zuidzuidwestenwind deed het kalm aan. Tot de middag is de luchtdruk nog tot een hoge 1029 hPa gestegen en daarna al terug wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Een donkere pure herfstdag. Het regende met tussenpozen in de voormiddag en tegen de avond (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). Tussendoor bleef bewolkt en het overwegend droog. De temperatuur steeg niet zo hoog als de vorige dagen. Er was weinig verschil tussen de minimum 7.1° en de maximum 8.8° temperatuur. De zuidzuidwestenwind waaide zwak. De luchtdruk is veel gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Ook vandaag een natte, maar zachte herfstdag, zij het dat de zuidwestenwind maar zwak waaide. Gisterenavond en in de tweede helft van de nacht regende het. In de voormiddag miezerde nog even (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Daarna bleef het droog en rond de middag kwam zeer kort de zon door de bewolking (zonneschijnduur 10min). De temperatuur bleef vannacht boven zeven en overdag boven tien graden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De temperatuur is gisterenavond op korte tijd van tien tot drie graden gedaald en daarna overdag tot zeven graden gestegen. Het bleef droog en meestal grijs en bewolkt, met kort na de middag een korte opklaring (zonneschijnduur 20min). Gisterenavond en vannacht is de wind weggevallen en in de ochtend zwak naar het westnoordwesten geruimd. De luchtdruk is 10 hPa gestegen tot 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Een mistige, grijze, donkere, vochtige, sombere laatste dag van de weerkundige herfst. De temperatuur (minimum 4.4° en maximum 6.9°) hield zich zowat aan het langjarige gemiddelde. In de ochtend en avond hing er veel mist. De relatieve luchtvochtigheid bleef de hele dag maximaal. De heel zwakke wind kwam uit noordwestelijke richtingen. De luchtdruk is nog wat gestegen. November was een warme (+2°) en natte (+14% neerslag) maand met een normale zonneschijnduur. De herfst was nat (30% meer neerslag) en samen met 2011 de tweede warmste na 2006.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag