Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Augustus 2023

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Na de regen van gisterenavond werd het na middernacht droog. Vanaf de tweede helft van de voormiddag vielen er gaten in de bewolking, maar vanaf de tweede helft ban de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 3u10min). In de vooravond viel er een bui (totale neerslaghoeveelheid 3.0 mm). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 15.6°), maar overdag steeg de temperatuur slechts tot goed eenentwintig graden. Met daarbij een vrij matige van het zuidwesten naar het westen geruimde wind. De luchtdruk is na een minimum van 1000 hPa rond middernacht al terug een beetje gestegen. Vanavond is het volle maan en omdat de maan op zijn dichtst bij de aarde staat is het een supermaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Opnieuw een heel wisselvallige dag met regenbuien, zonneschijn en veel wind tijdens de buien. Verdeeld over de nacht en dag vielen er verschillende buien, waarvan één op de middag best pittig was (hoogste regenintensiteit 121 mm/u en 5.2 mm regen). Totale neerslaghoeveelheid 10.2 mm. Tussen de buien scheen de zon (zonneschijnduur 4u40min) en werd het met drieëntwintig graden nog vrij warm. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is veel en laag gedaald (990 hPa vanavond), ongewoon voor een zomermaand. Het was van 8 maart geleden dat de luchtdruk nog zo laag stond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een laag gedaalde luchtdruk.

3

Nog meer herfst, somberheid en regen. Vannacht en in de ochtend regende het veel en ook in de namiddag viel er een pittige bui met een intensiteit van 70 mm/u. Totale neerslaghoeveelheid 16.4 mm en de eerste drie dagen van de maand al 29.6 mm. De zon kwam er vandaag niet aan te pas, de bewolking is altijd gebleven. Daarbij waaide de wind matig en is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De temperatuur (minimum 16.1°) is overdag niet veel gestegen en bleef onder de twintig graden grens. De luchtdruk is wel veel gestegen van 990 hPa gisterenavond tot 1008 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 9.4° en 12.2° in de hut). Vandaag – tussen negen en tien in de voormiddag – slechts één buitje (neerslaghoeveelheid 1.7 mm), met toch wel een intensiteit van 26 mm/u en vanaf de tweede helft van de voormiddag redelijk wat zonneschijn (zonneschijnduur 8u30min). De wind deed het wat kalmer aan (vrij matig uit noordwestelijke richtingen) en de temperatuur (maximum 22.3°) kwam terug boven twintig graden. De luchtdruk is verder tot 1017 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Matrei in Osttirol onder de wolken.

5

De zon was vandaag – in de voormiddag - slechts één keer te zien (zonneschijnduur 30min). De nacht en de voormiddag bleven droog. Daarna kwamen er opnieuw enkele buien (neerslaghoeveelheid 1.3 mm). Ook vannacht (minimum temperatuur 11.3°) en overdag (maximum temperatuur 19.6°) bleef het fris. De wind kwam zwak uit zuidelijke richtingen. De stijging van de luchtdruk is vannacht gestopt en overgegaan in een daling.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Het absolute dieptepunt in de zomer? Het regende van gisterenavond tot de vooravond twee emmers vol (neerslaghoeveelheid 20.3 mm, een dagrecord en de natste augustusdag in twee jaar). De laatste 11 dagen viel er al 90 mm regen. Overdag bleef donker, somber en fris met slechts veertien graden. Vanaf de vooravond brak de bewolking, was de zon kort te zien (zonneschijnduur 1u10min) en steeg de temperatuur toch nog naar zeventien graden (een laag dagrecord). De koudste dag sinds 16 mei en de koudste augustusdag in twee jaar. De wind kwam vrij matig uit westelijke tot noordelijke richtingen. De luchtdruk is sinds vannacht (1003 hPa) al terug tot 1015 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Na de regendag van gisteren toch een beetje blauw in de lucht in Prägraten am Großvenediger (Osttirol, Oostenrijk).

Nu wat zonneschijn na een sterk wisselende bewolking met wat regendruppels.

7

Zowaar een droge – de eerste deze maand en de eerste in twaalf dagen – en een wat meer weervriendelijke dag. Het verschil met gisteren was goed voelbaar. In de eerste helft van de voormiddag was er geen wolk aan de blauwe lucht. Nadien kwamen er stapelwolken, die soms dreigend waren en die tot de avond bleven (zonneschijnduur 8u50min). Door de noordelijke lucht, de heldere hemel en weinig wind, werd het een koude nacht koelde het vannacht flik af (minimum temperatuur 10.9°) en werd het overdag, met een vrij matige noordelijke wind, ook al niet te warm (maximum temperatuur 21.2°). De luchtdruk is nog tot de middag blijven stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Op weg naar de Essener- und Rostockerhütte in Prägraten am Großvenediger (Osttirol, Oostenrijk).

De Essener- und Rostockerhütte (2208 m) bereikt.

8

De zon liet ons vandaag terug wat in de steek, de wolken domineerden (zonneschijnduur 3u00min). Het bleef droog tot de vooravond, dan vielen er enkele kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Vannacht was het fris en overdag bleef de temperatuur beperkt tot eenentwintig graden. De wind kwam zwak uit westelijke richtingen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooie wolkjes boven de bergen van het Virgental in Osttirol, Oostenrijk.

9

Het regende gisterenavond en vannacht opnieuw een hele plas (neerslaghoeveelheid 7.5 mm, deze maand al 60.8 mm). Daarna bleef het droog en loste de bewolking geleidelijk op. Vanaf de tweede helft van de namiddag waren alle wolken verdwenen en werd het volop zonnig (zonneschijnduur 10u20min). De temperatuur steeg al tot tweeëntwintig graden. Met een zwakke, maar noordelijke wind voelde dit redelijk aangenaam aan. De luchtdruk is vannacht goed gestegen (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Regenweer boven de Bonn-Matreier Hütte (2750 m) in Osttirol, Oostenrijk.

10

Het bestaat nog, droog en zonnig zomers weer. Na een koele nacht, werd het overdag – zonder één wolk – overtuigend zonnig (zonneschijnduur 12u00min). De temperatuur deed met ruim zesentwintig graden mee. Dit was twee weken geleden. Met heel weinig zuidelijke wind voelde dit zelfs warm aan. Vannacht koelde het nog wel goed af (minimum temperatuur 10.2°). De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

In de eerste helft van de voormiddag was het nog volop zonnig. Daarna kwamen er hoge, later middelhoge en ten slotte lage wolken, die vanaf de tweede helft van de namiddag de zon niet meer door lieten (zonneschijnduur 7u50min) en waaruit enkele regendruppels vielen. Het werd tot achtentwintig graden warm en met een hoge luchtvochtigheid voelde dit zwoel en drukkend aan. De wind kwam zwak uit noordwestelijke richtingen. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel bewolking boven de zee. Met dank aan Peter voor de foto.

12

Gisterenavond regende het een beetje, maar de meeste regen viel in de tweede helft van de nacht en ochtend (neerslaghoeveelheid 8.5 mm). Vanaf de tweede helft van de voormiddag klaarde het deels op en dat is voor de rest van de dag zo gebleven (zonneschijnduur 6u40min). Vannacht was het heel zacht (minimum temperatuur 18.3°) en na de middag steeg de temperatuur naar een aangename zomerse waarde van vijfentwintig graden. Vannacht stond er weinig wind en overdag kwam die vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is na een kleine daling, terug al wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Cumulus rijtjes boven het Hageland. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

13

Een droge dag. Het bleef bewolkt tot de eerste helft van de voormiddag. Daarna vielen er gaten in de bewolking en wisselden de zon en de stapelwolken elkaar af. Tegen de avond bleven er alleen wat hoge wolkenslierten over (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur hield zich aan wat normaal is voor midden augustus. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is zo goed als niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Na al het natte en frisse weer van de voorbije weken, werd het vandaag heel zonnig met alleen wat verspreide hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolkenplukken, waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 11u20min). Met een normale nachttemperatuur (minimum 12.9°), steeg die overdag tot achtentwintig graden. Meer dan genoeg. Daarbij was er weinig zuidwestelijke wind, ideaal fietsweer dus. De luchtdruk is vanaf middernacht gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Alleen wat hoge en middelhoge wolkenplukken in de namiddag.

15

Opnieuw een gematigde zomerse dag. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 15.5°) begon de dag nog volop zonnig, maar daarna kwamen er stapelwolken, die de zon temperden. Tegen de avond waren de meeste wolken al terug verdwenen (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur steeg overdag naar een meer dan zomerse waarde van zevenentwintig graden. De zwakke wind is van het zuidzuidwesten naar het noorden geruimd. De luchtdruk is vanaf middernacht aan een stijging begonnen (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De dag begon nog wolkeloos.

De cumulus wolken schuiven vredig onder de cirruswolken. Berg bij Tongeren. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

16

De zon liet het vandaag afweten. Ze kon slechts drie keer door de dichte bewolking komen (zonneschijnduur 1u40min). Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 17.2°) en overdag werd het, ondanks de geringe zonneschijn, toch nog ruim vierentwintig graden. Door de hoge luchtvochtigheid (minimum 69%) en de zwakke noordelijke wind voelde het warm aan. De stijging van de luchtdruk is vannacht gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zware bewolking boven het fort van Liezele (Puurs).

17

Ook vandaag overheerste de bewolking (stratus), maar het bleef droog. Slechts twee keer – in de namiddag en vooravond - was de zon kort te zien (zonneschijnduur 30min). De temperatuur daalde vannacht niet al te veel (minimum 17.2°), maar steeg ook overdag niet al te veel (maximum 22.7°). De wind kwam zwak uit het noordoosten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Ondanks de verwachtingen duurde het tot de middag eer de lage (stratus) bewolking opgelost geraakte. Daarna wisselden de wolken en zonneschijn elkaar regelmatig af (zonneschijnduur 5u00min). Door de late zonneschijn bleef de temperatuur in de voormiddag beneden de twintig graden. Daarna schoot de temperatuur de hoogte in, tot een maximum van achtentwintig graden in de vooravond. Er stond de hele nacht en dag bijna geen wind uit noordoostelijke tot oostelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ondergaande zon en nog 27° warm boven de velden van Alden Biesen, Bilzen. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

19

Door de bewolking koelde het vannacht bijna niet af (de minimumtemperatuur van 22.7° is een dagrecord) en werd het een tropische nacht (minimumtemperatuur ≥20°) met een hoge luchtvochtigheid. Net zoals gisteren bleef de bewolking tot de middag hardnekkig en daar vielen in de ochtend wat regendruppels uit, maar ook niet meer dan dat. Vanaf de middag vielen er spaarzame gaten in de bewolking, maar vanaf de tweede helft van de namiddag klaarde het grotendeels op, zodat er vanavond geen wolken meer zijn (zonneschijnduur 5u10min). Door de late zonneschijn, werd de maximum temperatuur (27.3°) slechts tegen zeven uur vanavond gemeten. Vannacht was er geen wind, maar overdag werd die zwak en is van het noordoosten naar het zuidwesten tot westen geruimd. De daling van de luchtdruk is in de vroege ochtend overgegaan in een stijging (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een tropische nacht met een minimum temperatuur van meer dan twintig graden.

20

De zomer heeft zich duidelijk herpakt. Vannacht bleef de bewolking uit. In de ochtend hingen er wat hoge (cirrocumulus) en middelhoge (altocumulus) wolkenveldjes. Overdag speelde de zon de hoofdrol, met af en toe wat meer en minder zogenaamde goedweer stapelwolken (zonneschijnduur 11u10min). Van een normale nachttemperatuur (minimum 15.2°) steeg deze overdag naar een meer dan zomerse maximum temperatuur van 28.8°. Daarbij stond er slechts een zwakke noordenwind. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Net als vorig jaar uitstekend weer voor een rommelmarkt in combinatie met vliegbewegingen.

Mooiweer wolken boven de Mechelse heide (Limburg). Met dan kaan Geert en Julia voor de foto.

21

Ook vandaag een topzomerdag. Met slechts enkele stapelwolkjes en wat hoge wolkenslierten, scheen de zon van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 11u50min). De temperatuur (minimum 15.8° en maximum 27.5°) was vergelijkbaar met gisteren. Vannacht was er zo goed als geen wind en overdag kwam die zwak uit richtingen tussen het zuidwesten en noorden. De luchtdruk is weinig veranderd (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De zon liet het vandaag wat afweten, de temperatuur niet. De dag begon nog zonder wolken, maar al snel kwam er hoge (cirrus en cirrostratus) en niet veel later middelhoge (altocumulus) bewolking waar de zon nog nauwelijks doorheen geraakte. Vanaf de tweede helft van de namiddag verdwenen de wolken geleidelijk, zodat het vanavond volledig helder is (zonneschijnduur 6u40min). Vertrekkend van een minimum temperatuur van vijftien graden, bereikte de temperatuur vanavond nog een aangename zesentwintig graden. Ook vandaag stond er weinig wind uit het westen tot noordwesten. De luchtdruk is wat op en neer gegaan. Na de grote hoeveelheid regen (69.3 mm) in de eerste twaalf dagen van deze maand is het nu al tien dagen droog.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Geen wolkje aan de blauwe lucht vandaag, alleen zonneschijn (zonneschijnduur 11u30min). De temperatuur ging van een normaal minimum van dertien graden naar een meer dan normaal maximum van achtentwintig graden. Daarbij was er weinig wind uit westelijke tot noordelijke richtingen. De luchtdruk is aan een daling begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Er stond niets in de weg voor de zon.

24

In tegenstelling met de neerslagverwachtingen (code geel), viel hier in drie golfjes – één in de tweede helft van de nacht, één kort na de middag met enkele donders in de verte en één in de vooravond – slechts heel weinig regen (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). De bewolking liet ook drie keren de zon door – in de eerste helft van de voormiddag, na de middag en vanavond – zonneschijnduur 2u30min. Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 16.8°) en vanavond werd het vierentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (25.8°) werd gisterenavond gemeten. De zwakke wind is van het noordoosten naar het westen geruimd. de luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Vandaag viel de regen wel met bakken uit de lucht. De buien begon al vóór middernacht en met een iets drogere periode daarna kwam er een vervolg (met onweer) in de voormiddag. In de namiddag was het opnieuw wat droger, maar tegen de avond begon het weer. Er waren pittige exemplaren bij met een intensiteit tot wel 106 mm/u. Uiteindelijk viel er 34.4 mm neerslag en wordt het een maand boven 100 mm. De zon liet zich drie keer heel kort zien (zonneschijnduur 30min). Vannacht koelde het niet veel af (minimum temperatuur 16.9°) en overdag werd het ook niet echt koud (maximum temperatuur 22.9°). Met weinig wind uit het zuidwesten en de hele dag een hoge luchtvochtigheid (tussen 85% en 99%) voelde dat niet echt fris aan. De daling van de luchtdruk is in de voormiddag gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Gisterenavond viel er nog een klein beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Vannacht zijn geleidelijk alle wolken verdwenen en dat was bij zonsopgang en de eerste helft van de voormiddag ook nog zo. Daarna zijn er stelselmatig stapelwolken gekomen, die in de namiddag zeer talrijk en soms dreigend waren (zonneschijnduur 7u20min). Eén keer vielen er wat regendruppels uit, maar ook niet meer dan dat. De temperatuur hield het wat koeler dan normaal en de zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is vrij stabiel gebleven (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

In de tweede helft van de nacht viel er nog regen. Daarna is het volledig opgeklaard. Ook in de eerste helft van de voormiddag was er geen wolk aan de lucht. Net zoals gisteren kwamen er dan stapelwolken, die de zon nog door lieten (zonneschijnduur 8u10min), maar die in de namiddag een bui produceerden en die vergezeld was van hagel en onweer (totale neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Daarbij daalde de temperatuur met een vijftal graden. De temperatuur (maximum 20.6°) bleef aan de lage kant en samen met de zwakke van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimde wind, voelde het fris aan. De luchtdruk is wat neer en op gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een temperatuursdaling van een vijftal graden tijdens de bui met hagel en onweer in de namiddag.

Sint-Martens-Voeren om 18:10u: wij staan in de regen, de zon schijnt in onze rug en voor ons een dubbele regenboog. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

28

In de voormiddag scheen de zon volop. In de eerste helft van de namiddag kwamen er stapelwolken, waartussen de zon nog wat ruimte kreeg (zonneschijnduur 6u10min). Daarna overheersten de wolken en in de vooravond viel daar wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Zowel vannacht (minimum 11.8°) als overdag (maximum 21.9°) bleef de temperatuur lager dan gemiddeld. De westelijke tot noordwestelijke wind deed het kalm aan. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wondermooie wolken boven Vlissingen. Gisteren genomen om 14:00 uur. Met dank aan Hilde voor de foto.

29

Vandaag waren de wolken in de meerderheid. Alleen in de eerste helft van de namiddag vielen er gaten in de bewolking en was sporadisch de zon te zien (zonneschijnduur 2u50min). Vanaf de tweede helft van de namiddag werden de wolken zelfs dreigend, maar het bleef droog. Niet de nachttemperatuur (minimum 12.4°) maar wel de dagtemperatuur van eenentwintig graden hield het heel bescheiden. De wind waaide zwak uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de namiddag een beetje blauw in de lucht.

"De velden geschoren, de winter geboren" zegt de weerspreuk.

30

Het regende in de vroege ochtend en eerste helft van de voormiddag een halve emmer vol (neerslaghoeveelheid 5.2 mm). Daarna bleef het, op wat druppels in de namiddag na, droog. Het bleef bewolkt tot de middag. Daarna brak de bewolking en was de zon af en toe te zien (zonneschijnduur 3u40min). Zowel de nacht- (minimum 10.9°) als de dagtemperatuur (maximum 20.2°) bleven aan de lage kant. De zwakke tot vrij matige van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd wind hield het bijkomend fris. De daling van de luchtdruk is in de voormiddag gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wat een bloemkoolwolken boven de maïs van Essen-hoek! Met dank aan Julia voor de foto.

31

Vannacht (3:35u) was het volle maan, na 1 augustus de tweede deze maand. Die wordt blauwe maand genoemd. Bovendien waren de twee manen supermanen, omdat de maan dichter bij de aarde stond dan gemiddeld. De maan lijkt dan groter en helderder dan de gemiddelde volle maan. Gisterenavond viel er nog een pittige bui, die onweer bij had (neerslaghoeveelheid 3.8 mm). In de loop van de nacht zijn alle wolken verdwenen en koelde het opnieuw goed af (minimum temperatuur op het gras 7.8° en 11.2° in de hut). In de voormiddag waren er alleen wat hoge wolkenslierten aan de blauwe lucht. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken en op korte tijd was het helemaal bewolkt (zonneschijnduur 5u40min). Vanavond vielen daar enkele regendruppels uit, maar ook niet meer dan dat. De temperatuur steeg overdag net boven de twintig graden. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is gestegen (1012 hPa vanavond). Augustus was een natte maand (34% meer neerslag dan normaal) met een normale hoeveelheid zonneschijn en een normale temperatuur, zonder tropische dagen. De zomer was één graad warmer, een beetje zonniger en natter (25% meer neerslag) dan normaal.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Alleen wat hoge wolkenslierten in de voormiddag in Malderen (Londerzeel)...

... en ook in Opdorp (Buggenhout).