Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Juni 2024

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige zomer begon herfstig, fris, zonloos en met regen,. Vannacht heeft het geregend, maar overdag bleef het geheel bewolkt en, op wat druppels na, droog (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). De nacht (minimum temperatuur 13.2°) verliep iets te zacht en de dag met zestien graden veel te fris. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (17.1°) werd gisterenavond gemeten. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is nog wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

De nacht en de voormiddag verliepen donker, bewolkt, grijs en droog. In de namiddag vielen er kleine gaten in de bewolking, maar vanaf de vooravond klaarde het bijna volledig op (zonneschijnduur 3u00min). Overdag liet de temperatuur (maximum 17.8°) het afweten. Samen met de vrij matige noordenwind voelde dit niet echt zomers aan. De stijging van de luchtdruk is gestopt (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Vannacht koelde het nog eens goed af, dit was al van begin mei geleden (minimum temperatuur op het gras 2.2° en 7.7° in de hut). De voormiddag verliep zwaar bewolkt en kil. In de namiddag kwam de zon af en toe zuinig door de wolken (zonneschijnduur 2u10min) en schoot de temperatuur naar twintig graden. De zwakke wind kwam vannacht uit het noordwesten en overdag uit het zuidwesten tot westen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In het zuiden van Frankrijk deed de zon het beter dan hier. Met dank aan Peter voor de foto.

4

De temperatuur steeg vandaag al wat hoger, maar het was nog geen zomers weerbeeld. In de eerste helft van de voormiddag, de tweede helft van de namiddag en avond was het zwaar bewolkt. Tussendoor kwam de zon heel zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur (maximum 22.8°) steeg tot wat normaal is voor begin juni. De zuidelijke wind is van zwak (vannacht) geleidelijk tot vrij matig (vanavond) toegenomen. De luchtdruk is verder langzaam gedaald (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Meer bewolking dan gisteren in het zuiden van Frankrijk. Met dank aan Peter voor de foto.

5

Na de regen in de tweede helft van de nacht (neerslaghoeveelheid 1.2 mm), liet de zon zich vandaag wel regelmatig zien (zonneschijnduur 8u20min). Maar in tegenstelling met gisteren wilde de temperatuur niet mee. Die bleef onder de twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.2°) werd gisterenavond nog gemeten. De vrij matige wind is van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf gisterenavond beginnen te stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Aan de Côte d’Azur is het wel zomer. Met dank aan Peter voor de foto.

6

Hoewel de weinige zonneschijn wat moeite deed, bleef de temperatuur toch wat achter. Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 8.8°) en overdag bleef de temperatuur op slechts twintig graden steken. De zon scheen maar af en toe tussen de stapelwolken (zonneschijnduur 5u30min), maar het bleef droog. De wind waaide zwak, vannacht en vanavond uit noordelijke richtingen en overdag uit meer westelijke richtingen. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Vandaag was het een dag met een zomers weerbeeld. Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 2.8° en 6.7° in de hut), was er in de voormiddag geen wolk te zien. Vanaf de middag ontstonden er stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag tijdelijk zo talrijk waren dat de zon er niet meer doorheen kwam (zonneschijnduur 10u20min). De temperatuur (maximum 22.1°) deed een goede zaak, die steeg bijna tot wat normaal is voor midden juni. De zwakke wind kon geen richting kiezen tussen het noordwesten en het zuidwesten. De luchtdruk heeft in de voormiddag zijn hoogste stand (1020 hPa) bereikt en is daarna al terug wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een mooi blauwe lucht in de ochtend.

In de eerste helft van de namiddag nog maar een beperkt aantal stapelwolken.

8

Ook opnieuw een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 3.9° en 9.4° in de hut). De dag begon met een maximale hoeveelheid zonneschijn, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag kwamen er al stapelwolken, die vanaf de middag al zo talrijk werden dat de zon er zo goed als niet meer aan te pas kwam (zonneschijnduur 5u20min). De dagtemperatuur bereikte amper twintig graden, bij een zwakke wind die van het zuidzuidwesten naar het noordwesten geruimd is. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Aangenaam warm met een lichte bewolking. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

9

Net als de vorige dagen was het vannacht wolkeloos en – met noordelijke lucht – koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 2.8° en 7.5° in de hut). Overdag waren er veel minder wolken dan gisteren. Er verschenen alleen wat kleine stapelwolken en hoge cirruswolken, waarvan de zon weinig hinder had (zonneschijnduur 11u30min). Door de vrij matige wind uit noordwestelijke richtingen, steeg – met zó veel zonneschijn – de temperatuur (maximum 20.2°) niet echt uitbundig hoog. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel dreigende bewolking. Met dank aan Ilse voor de foto.

10

Wat een verschil met het weer van vorig jaar op 10 juni! Toen scheen de zon de hele dag en werd het tropisch warm, bij een zwakke wind. Vandaag niets van dat, integendeel het werd een herfstdag. Het regende in de voormiddag en er vielen in de namiddag enkele pittige (maximum regenintensiteit 24 mm/u en een windstoot van 52 km/u) buien (neerslaghoeveelheid 8.1 mm). In de namiddag en avond was tussen de buien de zon even te zien (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur steeg overdag niet hoger dan veertien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag 16.8° werd gisterenavond gemeten. De (overdag) matige wind is rond middernacht van het noordnoordwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen en vanaf de middag terug naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is snel tot 1005 hPa gedaald en vanaf middernacht snel naar 1011 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een koude dag in de zomer.

Dank aan Ilse voor de foto.

11

Na opnieuw een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 3.9° en 7.7° in de hut) startte de dag met heel veel zonneschijn. Maar vanaf de tweede helft van de voormiddag kwamen er stapelwolken die soms dreigend waren en die voor de rest van de dag gebleven zijn. Twee keer viel daar een weinig regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Tussendoor scheen ook de zon (zonneschijnduur 9u00min). Ondanks de vrij grote hoeveelheid zonneschijn bleef de temperatuur (maximum 17.0°) bescheiden, daar zorgde de van oorsprong noordelijke lucht voor. De wind kwam zwak tot vrij matig uit noordwestelijke tot westelijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Ook vannacht koelde het opnieuw goed af (minimum temperatuur op het gras 3.3° en 7.3° in de hut). In de vroege ochtend viel er een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Overdag kregen we een komen en gaan van stapelwolken, die een enkele keer wat regendruppels lieten vallen. Tussendoor scheen ook de zon (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur (maximum 17.0°) bleef beneden alle peil. Normaal hebben we recht op tweeëntwintig graden. De noordwestelijke wind waaide zwak tot vrij matig. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1021 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vanavond was er een optisch verschijnsel (een rechter bijzon) te zien. Met dank aan Ludo voor de foto.

Dank aan Peter voor de foto.

13

Het was vannacht ook opnieuw fris (minimum temperatuur op het gras 3.3° en 6.7° in de hut). tot elf uur in de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er stapelwolken die de zon nog enigszins wat ruimte gaven. Tegen de avond bewolkte het volledig (stratus) en was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 8u30min). Vannacht is de zwakke wind van het noordwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen en overdag waaide die vrij matig. Door de zuidelijke wind steeg de temperatuur overdag wat hoger (maximum 21.3°). De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de eerste helft van de voormiddag nog maar weinig bewolking.

14

In de tweede helft van de nacht viel er een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Verder was het tot de tweede helft van de namiddag zwaar bewolkt en fris. Daarna vielen er gaten in de bewolking en kon de zon zuinig schijnen (zonneschijnduur 1u30min). Het is dan dat de temperatuur naar een ondermaatse twintig graden steeg. Daarbij stond er een vrij matige zuidzuidwestenwind. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1004 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Gisterenavond en vannacht vielen er verschillende buien. Overdag bleef het op wat regendruppels na, droog (neerslaghoeveelheid 6.3 mm) en vielen er wat gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u00min). Vanaf de vooravond bewolkte het terug volledig. De temperatuur bleef beneden de twintig graden (maximum 19.8°). Met daarbij een vrij matige tot matige zuidzuidwestenwind, voelde dit eerder onaangenaam. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Rond middernacht viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). Op wat weinige regendruppels na, bleef het overdag droog. De bewolking was soms dreigend. In de voormiddag scheen kort de zon en vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur bleef tot laat in de namiddag onder de zestien graden. Door de zonneschijn vanaf de tweede helft van de namiddag steeg de temperatuur nog naar bijna eenentwintig graden. De wind kwam vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

In de eerste helft van de voormiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Daarna bleef het droog en met perioden vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u10min). De temperatuur (minimum 13.5° en maximum 22.3°) neigde naar normaal. Met slechts een zwakke zuidwestenwind voelde dat aangenaam aan. De luchtdruk is gestegen (1013 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Een dieptepunt in de zomer, een zondvloed. Het regende vanaf de tweede helft van de nacht tot vanavond meer dan vier emmers vol (neerslaghoeveelheid 44.0 mm, goed voor een twaalfde plaats in de top20 van de meeste dagneerslag). Na de middag gutste de regen een viertal uren met een intensiteit tot 91 mm/u, met als gevolg overstroomde straten. Vanavond regent het nog licht. De temperatuur daalde vannacht niet al te laag (minimum 15.4°), maar steeg overdag – zonder één zonnestraaltje – met zeventien graden ook niet al te hoog (maximum van de waarnemingsdag 20.8°). Met een zwakke noordoostenwind en een hoge luchtvochtigheid (gemiddeld 92%) voelde het niet als fris aan. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zeer veel regen...

...en intense regen.

19

Gisterenavond en tot middernacht heeft het nog verder geregend (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). Daarmee is juni ook al een maand met meer neerslag dan gemiddeld en de 9de maand op rij met meer dan een gemiddelde hoeveelheid neerslag. Vanaf middernacht bleef het droog en nog bewolkt tot de middag. Daarna klaarde het geleidelijk op. Vanavond zijn bijna alle wolken verdwenen (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur veerde samen met de zonneschijn tot een aangename drieëntwintig graden op. Dat was geleden van midden mei. De zwakke tot vrij matige noordelijke wind veranderde niet veel aan het aangename gevoel na de herfstdag van gisteren. De luchtdruk is flink gestegen (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooie opklaringen in Puurs...

...en in Bornem.

20

Vanavond om 22:51u begint de astronomische zomer, de zonnewende. De aangekondigde code geel voor regen en onweer was hier wat overdreven: het bleef, op enkele regendruppels na, droog. De bewolking werd af en toe schaars door de zon doorbroken (zonneschijnduur 3u20min). En die weinig zon had kracht (ze "stak") en joeg de temperatuur naar bijna drieëntwintig graden. De zwakke wind wisselde tussen het noordoosten en noordnoordoosten. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Er is opnieuw een hele plas regen gevallen op de al verzopen gazon. In de vroege ochtend regende het al, maar de meeste plensregen viel van de middag tot drie uur in de namiddag (neerslaghoeveelheid 12.5 mm, de mandhoeveelheid zit al aan 80 mm, ruim boven de normale hoeveelheid). Vanavond brak de bewolking open en was de zon te zien (zonneschijnduur 50min). Vannacht was het met zestien graden heel zacht en overdag kwam daar maar twee graden bij. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (19.4°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) gemeten. De zwakke wind is van het noordoosten naar het westen gekrompen (is tegenwijzerzin). De luchtdruk is nog gedaald. De luchtvochtigheid bleef de hele dag hoog tussen 78% en 97%.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Zowaar een droge dag met een bijna normale temperatuur. Het was overdag een gaan en komen van wolken en zonneschijn (zonneschijnduur 4u00min). De temperatuur ging van een minimum van bijna veertien graden naar een maximum van eenentwintig graden. De zwakke wind is verder van het westen naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is sinds de vroege ochtend al een beetje gestegen. De luchtvochtigheid is hoog gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Eindelijk terug een zomerse dag (maximum temperatuur ≥25°), dat was al geleden van 14 mei. Het werd volop zonnig, met alleen in de namiddag wat "onschuldige" stapelwolkjes (zonneschijnduur 11u30min). De temperatuur steeg van een normaal minimum (12.7°) naar een zomers maximum (25.8°). De wind kwam zwak uit het zuidzuidwesten. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt (1020 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Vandaag werd de tot nu toe hoogste temperatuur (27.9°) van het jaar gemeten. Na een wolkeloze en slaapvriendelijke nacht (minimum temperatuur 13.1°) steeg de temperatuur in de late namiddag tot achtentwintig graden. Al meer dan warm genoeg, het gaat wat te snel. Ook in de namiddag kwamen er tijdelijk wat stapelwolken, die een enkele keer de zon afschermden en die tegen de avond terug oplosten (zonneschijnduur 12u10min). Er was heel weinig wind en vannacht kwam die uit het noordwesten en overdag is die naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is vanaf de middag aan een daling begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Met dank aan Nathalie en Michaël voor de foto.

Slechts weinig stapelwolken (cumulus humilis en cumulus fractus).

25

Van een zomerse dag eergisteren naar een tropische dag vandaag. Het weerbeeld was hetzelfde als gisteren: in de nacht en voormiddag geen enkele wolk, in de namiddag wat stapelwolken (maar minder dan gisteren) en tegen de avond opnieuw helemaal helder (zonneschijnduur 12u30min). De temperatuur ging van een zachte nacht (minimum temperatuur 14.8°) naar een tropische dag (maximum 30.1°). Daarbij stond er een zwakke wind uit het noordoosten. De luchtdruk is verder gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Nog iets warmer dan gisteren. De nacht was nog wat zachter (minimum temperatuur 16.8°) en overdag werd het ook wat warmer (maximum temperatuur 31.6°). Net als de vorige dagen was het in de voormiddag en vanaf de vooravond compleet helder en in de namiddag verschenen er tijdelijk wat stapelwolkjes, maar veel minder dan gisteren (zonneschijnduur 12u30min). Daarbij stond er weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtvochtigheid daalde beneden 50% (minimum relatieve luchtvochtigheid 47%) en dat was al van in april geleden. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Geen enkel wolkje en schitterde de zon in al haar glorie. Met dank aan Lucas voor de foto.

27

In de vroege ochtend werden nog wat wolkenplukjes opgeruimd. Daarna werd het terug heel zonnig, maar vanaf de middag ontstonden er opnieuw stapelwolken, die soms zeer talrijk waren (zonneschijnduur 10u50min). De korte schaduwmomenten, samen met iets meer wind werden als een aangename verkoeling ervaren. Want tijdens de nacht koelde het al niet veel af (minimum temperatuur 18.2°) en overdag werd het tropische warm (maximum temperatuur 30.8°). De wind is van zwak (´s nachts) naar vrij matig (overdag) aangetrokken en tegelijkertijd van het noordoosten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de vroege ochtend moesten er nog wat wolken opgeruimd worden. Met dank aan Ludo voor de foto.

Verkoelende stapelwolken tijdens de fietstocht in de namiddag.

28

Ander, meer draaglijk weer. Het werd een dag met een verkoelende, zwakke zuidwestenwind en een normale minimum temperatuur van 14.7°. Overdag was het een komen en gaan van stapelwolken (zonneschijnduur 9u50min) en werd het tot vierentwintig graden warm. De maximum temperatuur (25.4°) van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd gemeten. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Na een slaapvriendelijke nacht (minimum temperatuur 11.7°) volgde een dag met veel zon en nogal wat hoge bewolking (cirrus) (zonneschijnduur 9u40min). Vanaf de vooravond bewolkte het op korte tijd volledig en daar viel wat malse regen uit vergezeld van donder in de verte en een onweersneus (neerslaghoeveelheid 2.6 mm). De temperatuur steeg in de tweede helft van de namiddag tot zevenentwintig graden. Daarbij stond er een slechts zwakke wind uit het noorden. De luchtdruk is vanaf middernacht gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De eerste eendagscactusbloemen zijn, net als vorig jaar, laat.

Een duidelijke onweersneus (luchtdrukpiek) tijdens het buitje van vanavond.

30

Kort na middernacht viel er een regenbui. Daarna bleef het droog tot er vanavond terug een bui viel (neerslaghoeveelheid 1.6 mm). Tussendoor wisselden de bewolking en de zon elkaar af. Vanaf de tweede helft van de namiddag was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 5u00min). Vannacht bleef het vrij zacht (minimum temperatuur 16.5°) en overdag steeg de temperatuur naar drieëntwintig graden. Vannacht waaide de noordwestenwind zwak en overdag vrij matig. De luchtdruk is na de daling van gisterenavond, overdag terug gestegen (1013 hPa vanavond). Juni 2024 eindigt als een iets te frisse maand (de gemiddelde minimum temperatuur was een beetje hoger en de gemiddelde maximum temperatuur iets lager dan normaal). Juni was met 84.8 mm tegenover 65.8 mm normaal de negende achtereenvolgende te natte mand en juni was ook een sombere maand met slechts 187u40min zon tegenover 207u20min normaal.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag