U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: September 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De wolkeloze lucht, bijna windstilte en noordelijke lucht zorgden voor een goede afkoeling (minimum temperatuur op het gras 1.9° en 5.8° in de hut). In de voormiddag was er geen wolkje aan de lucht, maar na de middag ontstonden er stapelwolken die tegen de avond terug verdwenen (zonneschijnduur 9u40min). De temperatuur steef naar ruim tweeëntwintig graden, bij een zwakke wind uit het noorden. De hoge luchtdruk is gebleven (1026 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Nagenoeg hetzelfde weer als gisteren. Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 2.9° en 6.3° in de hut) volgde een zonovergotene, wolkeloze dag met een zomerse temperatuur (maximum 25.4°). Alleen in de namiddag waren er enkele kleinere stapelwolkjes (zonneschijnduur 10u30min). De zwakke wind is gisterenavond nog naar het oostnoordoosten geruimd. De luchtdruk is aan een daling begonnen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Vannacht is het volledig bewolkt geraakt en dat was —op één opening in dat wolkendek rond de middag na— de hele dag zo, maar het bleef droog (zonneschijnduur 40min). Eerst was het altostratus- en later stratusbewolking. De temperatuur daalde vannacht niet zo laag (minimum 14.8°) en steeg overdag tot eenentwintig graden. Er was maar weinig wind uit het noordoosten. De luchtdruk is verder gedaald (1018 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Het koelde vannacht maar weinig af (minimum temperatuur 17.7°). De dag begon dus zacht, maar zwaar bewolkt. Na de middag vielen er gaten in de bewolking en kon de zon doorbreken. Dit bleef zo tot vanavond (zonneschijnduur 3u40min). Met de zonneschijn steeg de temperatuur tot zesentwintig graden. Samen met een hoge luchtvochtigheid voelde dit een beetje drukkend en meer dan aangenaam warm aan. Daarbij was de noordelijke wind erg zwak. De luchtdruk is gestabiliseerd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

De nacht verliep recordwarm (minimum temperatuur 18.5°). In de voormiddag was het bewolkt en licht mistig. Na de middag brak de zon sporadisch door, maar vanaf de tweede helft van de namiddag was dat al niet meer het geval (zonneschijnduur 1u10min). In de namiddag werd het wel vrij warm (maximum temperatuur 26.0°) met een hoge luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 66%). Dit voelde zwoel aan. In de vooravond viel er een minimale hoeveelheid regen (regenhoeveelheid 0.3 mm). Daarbij was een hele tijd donder in de verte te horen. Ook vandaag was er maar weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een record warme nacht.

6

Een iets frissere nacht, maar nog zacht. De voormiddag verliep zwaar bewolkt en net als gisteren vielen er na de middag gaten in de bewolking. De wolken waren af en toe dreigend en uit zo één wolkenlucht vielen enkele regendruppels. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. Vanaf de vooravond bewolkte het terug zo goed als volledig (zonneschijnduur 2u00min). Ondanks de beperkte zonneschijn steeg de temperatuur toch naar een meer dan behoorlijke drieëntwintig graden. De wind kwam iets nadrukkelijker uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald (1014 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

In de vroege ochtend heeft viel er een klein, maar pittig buitje (regenhoeveelheid 2.4 mm en -intensiteit 12 mm/u). Voor de rest van de dag bleef het droog. In de eerste helft van de voormiddag was het nog bewolkt, maar later vielen er grote gaten in de bewolking en had de zon heel wat ruimte. Tegen zonsondergang waren er zelfs geen wolken meer (zonneschijnduur 7u10min). De temperatuur kon echter niet bekoren, die bleef onder de twintig graden. Daar zorgde een zwakke tot matige van het noorden naar westen gekrompen wind voor. De luchtdruk heeft zich wat hersteld (1017 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Al weinig wolken in de voormiddag.

8

Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 5.2° en 9.3° in de hut). Vanmorgen waren er alleen wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus) aan de lucht. Die werden nogal snel opgelost en dan was het volop zonnig. Niet voor lang echter, want al vóór de middag ontstonden er stapelwolken, die na de middag voor de rest van de dag de zon volledig bedekten (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur klom een graadje hoger dan gisteren (maximum 20.9°). Ook vandaag stond er een zwakke tot vrij matige wind, die van het zuidwesten naar het westen gekrompen is. De beperkte stijging van de luchtdruk is gestopt op 1019 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

De bewolking is vannacht en de eerste helft van de voormiddag gebleven. Daarna vielen er enkele gaten in de bewolking. Het is maar eerst vanaf de tweede helft van de namiddag dat de wolken zo goed als allemaal verdwenen (zonneschijnduur 4u40min). Van een normale nachttemperatuur steeg de temperatuur in de tweede helft van de namiddag naar zesentwintig graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Het was vandaag een komen en gaan van hoge (cirrostratus), middelhoge (altostratus) en lage (cumulus) wolkensoorten. Er zaten ook gaten in die bewolking en dan was de zon te zien (zonneschijnduur 6u00min). Vertrekkende van een minimum temperatuur van bijna veertien graden ging de dagtemperatuur tot vierentwintig graden hoog. Met daarbij een in kracht toegenomen zuidwesten- tot westenwind van zwak tot vrij matig. De luchtdruk is gestegen tot 1023 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Een zomerdag in de weerkundige herfst. Heel veel zon, alleen de hele dag wat hoge wolkenslierten en tijdelijk enkele stapelwolkjes in de namiddag (zonneschijnduur 10u10min), deed de temperatuur overdag oplopen tot zevenentwintig graden. Eén negatief element was de zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot westen. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een heel zonnige dag...

...en warm.

12

Heel wat ander weer dan gisteren. Terwijl het gisteren nog volop zonnig was, was het vandaag op één opening in de voormiddag in de bewolking na (zonneschijnduur 20min), de hele dag bewolkt en daar viel in de voormiddag en namiddag samen een minimaal meetbare hoeveelheid motregen uit (regenhoeveelheid 0.1 mm). Terwijl het gisteren warm werd, bleef de temperatuur vandaag beperkt tot twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (22.2°) werd gisterenavond net na waarnemingstijd nog gemeten. Er was vandaag wel wat minder wond dan gisteren en die is van het westen naar het noordnoordoosten geruimd. De luchtdruk is een beetje gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Rond middernacht heeft het een beetje geregend en was het redelijk zacht (minimum temperatuur 13.1°). Daarna bleef het voor de rest van de dag droog (regenhoeveelheid 0.1 mm). In de voormiddag was het nog bewolkt, maar vanaf de middag kwam af en toe de zon door de wolken. Tegen de avond werden de opklaringen breder (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur klom tot een normale eenentwintig graden, met daarbij weinig wind uit het noordoosten en tegen de avond het noordwesten. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De wolkenfoto van een kanjer van een orkaan (Florence) nadert de kusten van North- en South-Carolina (USA). Wolkenfoto in zichtbaar licht.

De wolkenfoto van dezelfde orkaan in infrarood licht.

14

Door de noordelijke lucht, de heldere hemel en de windstilte koelde het vannacht fel af (minimum temperatuur op het gras 1.0° en 4.6° in de hut). Dit was de laagste temperatuur sinds de tweede helft van mei. In de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Vanaf de middag kwamen er in een snel tempo stapelwolken opzetten en weg was de zon (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur bleef beperkt tot eenentwintig graden, wat normaal is voor midden september. De van het noordwesten naar het westen gekrompen wind is samen met de temperatuur vanaf de ochtend tot vrij matig in kracht gestegen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Vannacht was het wolkeloos en stond er wat meer wind uit het westen. Daardoor koelde het wat minder af. Net zoals gisteren waren er in de voormiddag geen wolken en na de middag kwamen er stapelwolken die vanaf de tweede helft van de namiddag de zon niet meer door lieten (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur echter deed het een beetje beter dan gisteren (maximum 23.2°). De zwakke tot vrij matige wind kwam gisterenavond uit het zuidwesten, vannacht uit het westen, in de voormiddag uit het zuidwesten en vanaf de tweede helft van de namiddag uit het noorden. De luchtdruk is een beetje gestegen (1024 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Na een eerder frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 3.4° en 7.4° in de hut), begon de dag zonnig met veel hoge wolkenslierten (cirrus), maar na de middag had de zon het moeilijker met af en toe wat lagere wolkensoorten (altostratus). Vanavond zijn alle wolken verdwenen (zonneschijnduur 8u20min). De dagtemperatuur deed het met vierentwintig graden, meer dan goed. Daarbij was er maar weinig wind uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Ook vandaag een zomerdag in de weerkundige herfst. Na een frisse nacht volgde een heel zonnige dag, met weinig hoge wolkenslierten (cirrus), waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur overschreed ruim de zomerse waarde (maximum 26.9°). De luchtvochtigheid was heel laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 26%). Er stond vandaag ook weinig wind uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk daalt snel (1015 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Het zomerweer kan niet op. Vandaag opnieuw een temperatuur boven de vijfentwintig. De dag begon met een normale temperatuur en deze steeg in de namiddag tot zevenentwintig graden. De weinige en tijdelijke stapelwolkjes na de middag konden de zon niet hinderen (zonneschijnduur 9u30min). De warme lucht was een restant van de orkaan Helene en werd aangevoerd door een matige wind uit het zuidzuidoosten en later westzuidwesten. Na een minimum van 1010 hPa is de luchtdruk al terug tot 1015 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Het pad van de (ex)orkaan Helene die de wind meebracht en de warme lucht aanvoerde.

19

Nog steeds zomerweer. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 13.4°) steeg de temperatuur overdag tot ruim zesentwintig graden. Er was wat meer bewolking dan gisteren: vannacht en ochtend wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus) en later hoge wolkenslierten (cirrus) samen met stapelwolken (cumulus), maar de zon had nog steeds veel ruimte (zonneschijnduur 7u10min). Net zoals gisteren was er veel wind uit het westen, later zuiden en uiteindelijk westzuidwesten. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1018 hPa). In de cirrusbewolking was vanavond een linker en rechter bijzon te zien, dit zijn halo's, optische verschijnselen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 14.8°) volgde een zonnige dag waarbij de temperatuur tot ruim vijfentwintig graden steeg. In de voormiddag waren er hoge wolkenslierten (cirrus) en in de namiddag kwamen daar een beperkt aantal stapelwolken bij. Tegen de avond was het dan weer middelhoge bewolking die kwam opzetten (zonneschijnduur 7u40min). De wind kwam nog altijd vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk heeft vanaf de middag een daling ingezet (1012 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag