Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: November 2023

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Ook gisterenavond en vannacht regende het weer heel wat. Verder viel er in de namiddag wat lichte regen (totale neerslaghoeveelheid 7.7 mm). In de voormiddag en vooravond kwam af en toe de zon door de bewolking (zonneschijnduur 3u50min). Het werd – met een minimum temperatuur van 11.8° en een maximum van 16.6° – eens te meer een warme allerheiligendag. De zuidzuidwestenwind waaide de hele nacht en dag vrij matig. De luchtdruk is vanaf middernacht terug goed gedaald (996 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Gisteren waren er mooie opklaringen boven de zee in Knokke-Heist. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

2

Alle aandacht en waarschuwingen gingen vandaag naar de storm Ciarán. Hier in het centrum van het land viel de windkracht nogal mee. Windkracht 5 is nog altijd geen storm. Wel waren er rukwinden boven 70 km/u met als hoogste 77 km/u en een daggemiddelde snelheid van 18.6 km/u. Verspreid over de nacht en dag viel er wat regen (neerslaghoeveelheid 2.8 mm) en in de voormiddag brak de zon twee keer door de bewolking (zonneschijnduur 20min). Het was eens te meer een zachte nacht (minimum temperatuur 10.6°) en normale dag (maximum temperatuur 14.5°). De luchtdruk was tot een heel lage 972 hPa gedaald (is vanaf de middag al terug een beetje gestegen), de laagste stand sinds 13 december 2019 en goed voor een notering in de top 10 van de laagste barometerstand sinds 1981.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Waarschuwingscode oranje voor wind in het westen van België en code geel voor de rest van het land.

3

De zuidwestenwind is in de loop van de nacht en dag een beetje afgenomen, maar toch was het nog windkracht 5 (vrij krachtig) met een daggemiddelde windsnelheid van 17.2 km/u en gisterenavond nog een windstoot tot 61 km/u. Gisterenavond heeft het nog geregend (neerslaghoeveelheid 2.3 mm), maar overdag bleef het droog en had de zon redelijk wat ruimte tussen de bewolking (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur (minimum 8.3° en maximum 12.8°) neigde wat meer naar wat normaal is voor begin november. De luchtdruk kruipt langzaam uit een diep dal (988 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Vannacht viel er een beetje regen, maar de meeste regen viel in de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 5.2 mm). De zon scheen zuinig in de tweede helft van de namiddag (zonneschijnduur 1u00min). ´s Avonds druppelde het opnieuw. De temperatuur hield zich zowat aan de normale waarde (minimum 8.1° en maximum 12.6°). De zuidzuidwestenwind deed het wat kalmer aan. De luchtdruk is vanaf gisterenavond opnieuw diep gedaald tot 972 hPa vanavond. Opnieuw een notering in de top 10 van de laagste luchtdruk hier gemeten sinds 1981.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De lage barometerstand van 972 hPa is een notering in de top 10 van de laagste luchtdruk hier gemeten sinds 1981.

5

De meeste regen viel vannacht, terwijl in de voormiddag en eerste helft van de namiddag slechts enkele kleine buitjes vielen (totale neerslaghoeveelheid 4.6 mm). Op twee droge dagen na, regent het nu al 25 dagen. De zon kwam slechts twee keren heel kort door de wolken (zonneschijnduur 20min). De nachttemperatuur bleef hoger (minimum 10.1°) en de dagtemperatuur (maximum 12.7°) hield zich aan wat normaal is deze tijd van het jaar. De wind kwam vrij matig uit het zuidzuidwesten en later uit het zuidwesten. De luchtdruk is in de heel vroege ochtend nog tot een heel lage 969 hPa gedaald (de vijfde laagste luchtdruk hier gemeten sinds 1981), daarna aan een snelle stijging begonnen en is al tot 990 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Na een daling tot 969 hPa (de vijfde laagste barometerstand) is de luchtdruk snel gestegen.

6

Na de regen van rond middernacht (neerslaghoeveelheid 4.5 mm), klaarde het op en werd het in de voormiddag vrij zonnig (zonneschijnduur 3u00min). Kort na de middag vielen er wat regendruppels en bleef het daarna zo goed als bewolkt. De temperatuur (minimum 8.7° en maximum 12.7°) bleef hoger dan normaal. De matige zuidwestenwind voelde eerder fris aan. De luchtdruk is snel verder gestegen tot 1005 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is snel verder gestegen en heeft zich al goed hersteld.

7

Zowaar een droge en redelijk zonnige dag. De zon scheen het meest in de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag, daarbuiten was het volledig bewolkt (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur was vergelijkbaar met de vorige dagen (minimum 7.9° en maximum 12.6°). De zuidwestenwind waaide nog altijd vrij matig. De stijging van de luchtdruk is wat afgeremd (1011 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

In de voormiddag nog kwam af en toe de zon door de wolken (zonneschijnduur 2u00min), maar na de middag was dat niet meer het geval. Vanaf de tweede helft van de namiddag begon het te regenen en dat doet het vanavond nog altijd (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). De minimum temperatuur (7.2°) lag iets hoger en de maximum temperatuur (11.3°) benaderde het langjarige gemiddelde. De zuidwesten- tot noordenwind waaide nog steeds vrij matig en voelde fris aan. Vanaf de middag is de luchtdruk beginnen te dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Code geel voor heel België voor regen/overstromingen.

9

Gisterenavond en vannacht regende het opnieuw een hele plas (7.5 mm). In de tweede helft van de voormiddag vielen er kleine gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 2u20min). Daarna bewolkte het terug volledig en in de tweede helft van de namiddag viel er een pittige bui met een regenintensiteit tot 55 mm/u (totale neerslaghoeveelheid 11.6 mm). De vrij matige wind deed ook terug goed mee. De temperatuur (minimum 7.6° en maximum 12.6°) bleef een paar graden boven normaal. De luchtdruk is verder gedaald (999 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Vannacht en tot de eerste helft van de namiddag bleef het zo goed als droog, maar op één opening in de wolken (zonneschijnduur 10min) na, zwaar bewolkt. Tussen vier en vijf uur in de namiddag is het flink beginnen regenen, met opnieuw al een grote scheut water (neerslaghoeveelheid 9.5 mm). We maten de eerste tien dagen al 51.6 mm regen. De wind vrij matig uit het zuidwesten. De temperatuur (minimum 6.8° en maximum 9.9°) deed het wat minder goed dan de vorige dagen, maar benaderde het langjarige gemiddelde. De luchtdruk is nog licht gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Gisterenavond regende het nog een poos licht verder (3.7 mm). Vanaf de tweede helft van de nacht bleef het droog en in de voormiddag kwam de zon zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 1u50min). Kort na de middag viel er een buitje (totale neerslaghoeveelheid 4.4 mm) en daarna bleef het overwegend bewolkt. De westzuidwestenwind deed het rustig aan, dit was al twee weken geleden. De minimum temperatuur (5.0°) was normaal en de maximum temperatuur (9.6°) iets te laag voor de tijd van het jaar. De luchtdruk is vanaf gisterenavond flink gestegen (1008 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Een zo goed als droge en windarme dag, dit was lang geleden. Met een flinke afkoeling, vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.1° en 4.4° in de hut) en zonder wind begon de dag mistig (op zijn dichtst een zichtbaarheid van maximaal 300 m). In de tweede helft van de voormiddag waren er weinig wolken en had de zon veel ruimte (zonneschijnduur 1u30min). Dit was slechts tijdelijk, want vanaf de middag was het zwaar bewolkt en daar vielen er enkele regendruppels uit. Na de middag steeg de temperatuur naar ruim negen graden, iets te laag. Er stond slechts heel weinig wind uit zuidwestelijke tot zuidelijke richtingen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Weinig wolken en mooie blauwe lucht tegen de middag in Limburg. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

Weinig wolken en mooie blauwe lucht tegen de middag in Limburg. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

13

Na een ietwat droge en windarme dag gisteren kregen we vandaag een herfstdag. Het regende vanaf middernacht tot de vooravond met tussenposen een emmer vol (neerslaghoeveelheid 10.1 mm). Vandaag is bijna de normale maandhoeveelheid van november en de hele normale jaarhoeveelheid neerslag al gevallen. De windkracht is in de loop van de ochtend van zwak naar vrij matig toegenomen. Het bleef de hele dag vrij donker. Een positief punt was de temperatuur, die steeg van een hoog minimum van 8.0° naar een nog hoger maximum van 15.4°. De luchtdruk is na een dieptepunt van 998 hPa in de namiddag al terug een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Een tweede heel natte herfstdag op een rij. Het regende vanaf de tweede helft van de voormiddag tot de vooravond onafgebroken soms matig (neerslaghoeveelheid 24.6 mm), met hier en daar in de regio wateroverlast. Daarbij waaide het matig uit het zuidwesten met slagregen als resultaat. Het werd, met een temperatuur van negen tot dertien graden, een zachte dag. De luchtdruk is op en neer gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Langdurig en veel regen...

...met soms een hoge intensiteit.

15

Na nog enkele kleine buitjes vóór middernacht (neerslaghoeveelheid 0.4 mm), bleef het voor de rest van de nacht en dag droog. Een hele verademing tegenover gisteren. In de tweede helft van de voormiddag en de eerste helft van de namiddag kwam de zon regelmatig door de wolken (zonneschijnduur 3u30min). Hoewel het droog bleef, waren er toch enkele (dubbele) regenbogen te zien. Het werd opnieuw een heel zachte nacht (minimum temperatuur 9.6°) en dag (maximum temperatuur 13.5°). De wind waaide nog altijd vrij matig uit het westzuidwesten. De luchtdruk is gestegen tot 1018 hPa, de hoogste stand sinds 17 oktober.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een dubbele regenboog in Kapelle-op-den-Bos. Met dank aan Liesbeth voor de foto.

En een dubbele regenboog in Putte. Met dank aan Nathalie voor de foto.

16

Het werd een bijna droge en donkere dag. Het was de hele dag zwaar bewolkt en vanaf de vooravond vielen daar enkele regendruppels uit. Het was te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. Bij zonsopgang koelde het wat meer af dan de vorige dagen. De minimum (4.5°) en maximum temperatuur (9.6° gisterenavond, vandaag 8.4°) benaderden de normale waarde. De zwakke wind is van het westzuidwesten naar het noordoosten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is rond middernacht overgegaan in een daling en is in de namiddag terug gaan stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

In de tweede helft van de nacht, in de voormiddag en eerste helft van de namiddag vielen er enkele buitjes (neerslaghoeveelheid 3.0 mm). Tussendoor scheen af en toe zuinig de zon (zonneschijnduur 1u10min) en voor de rest van de tijd was het bewolkt. De temperatuur bleef wat boven wat normaal is. ´s Avonds koelde het goed af en werd de minimum temperatuur (5.4°) gemeten. De luchtdruk is verder al tot 1023 hPa vanavond gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Gisterenavond koelde het goed af (minimum temperatuur -1.1° op het gras en 3.2° in de hut) en vannacht bleef het droog, maar bewolkt. Nog vóór middernacht begon de temperatuur al terug te stijgen en is dit blijven doen tot vanavond. Dan werd de maximumtemperatuur (11.9°) gemeten. In de voormiddag is het beginnen regenen en deed dit tot de vooravond. De regenmeter werd met bijna een emmer gevild (neerslaghoeveelheid 9.1 mm) als resultaat. Het maandtotaal neerslag bedraagt al meer dan honderd millimeter. De zuidwestelijke wind is vanaf middernacht toegenomen van heel zwak naar vrij matig. Ook vanaf middernacht is de luchtdruk gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een alsmaar gestegen temperatuur.

19

Nog maar eens een regendag. De meeste regen viel in de namiddag (neerslaghoeveelheid 3.5 mm). In de voormiddag was nog af en toe de zon te zien tussen de wolken (zonneschijnduur 1u30min). Het werd een heel zachte nacht en dag. Gisterenavond en tot middernacht is de temperatuur nog wat blijven stijgen. Om half negen in de ochtend werd de heel hoge minimum temperatuur (11.4° is een dagrecord) gemeten en kort na de middag de maximum temperatuur (13.8°). De wind kwam matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet veel meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een record hoge minimum temperatuur.

20

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 9.1°) met twee regenbuien 3.6 mm), scheen in de voormiddag, tussen twee buien door, heel kort de zon (zonneschijnduur 30min). In de namiddag regende het opnieuw, goed voor weer een emmer vol (totale neerslaghoeveelheid 9.6 mm). Samen met oktober is dit al de zesde maand boven 100 mm neerslag dit jaar. De maximum temperatuur (12.3°) werd gisterenavond gemeten, overdag bleef die een graadje lager. ´s Avonds koelde het wat meer af. De vrij matige wind is vanavond van het zuidwesten naar het noordoosten gekrompen. De luchtdruk is vanavond een beetje gedaald (1008 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Neerslaghoeveelheid op 20 november: al de zesde maand met meer dan 100 mm neerslag.

21

Het was een heel vochtige dag, het was niet zozeer de regen, maar wel de heel hoge luchtvochtigheid van gemiddeld 98%. Alles drupte van het vocht. Het regende af en toe licht en het motregende geregeld (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Van een minimum temperatuur van 6.7° gisterenavond steeg de temperatuur op de middag naar een maximum van 11.2°. Vannacht was er geen wind en overdag kwam die zwak uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is snel gestegen tot een hoge 1023 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is snel gestegen.

De hele nacht en dag een heel hoge luchtvochtigheid.

22

Gisterenavond motregende het nog een poosje verder (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het droog met een heel hoge luchtvochtigheid. Het koelde tot in de vroege ochtend flink af, met vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -2.2° en 2.0° in de hut). In de voormiddag was het grijs en licht mistig. In de namiddag klaarde het kort deels op (zonneschijnduur 1u00min), maar later kwam de grijsheid terug. De temperatuur steeg maar tot zeven graden. De maximum temperatuur (10.3°) van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd (19:00u) gemeten. Er stond weinig wind en die is vannacht van het noordoosten naar het zuidwesten gedraaid. Opmerkelijk is de hoge luchtdruk, die is in de ochtend tot 1032 hPa (dit is de hoogste stand sinds 14 februari van dit jaar) gestegen en daarna al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In de voormiddag werd de hoogste barometerstand sinds 14 februari opgetekend.

23

Het werd een geheel droge, maar meestal bewolkte dag. De zon brak één keer op de middag en één keer in de late namiddag kort door de bewolking (zonneschijnduur 20min). De minimum temperatuur (6.2°) werd gisterenavond en de maximum temperatuur (13.2°) werd in de namiddag gemeten. De westzuidwestenwind waaide zowel ´s nachts als overdag zwak, maar voelde eerder fris aan. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

Een winderige, frisse en opnieuw een heel natte dag. Vannacht regende het een beetje, maar de meeste regen viel overdag onder de vorm van buien, met een korte pauze in de namiddag (neerslaghoeveelheid 9.0 mm). Tijdens de regenpauze brak de bewolking tijdelijk en deels open (zonneschijnduur 40min). De maximum temperatuur (11.8°) werd vannacht gemeten en daarna is de temperatuur geleidelijk gedaald naar een minimum van vijf graden vanavond. De vrij matige wind is van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd, voelde koud aan en haalde soms pieken tot meer dan 40 km/u. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1014 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

Vooral in de vroege ochtend en voormiddag was het een komen en gaan van kortdurende, maar soms pittige (regenintensiteit tot 30 mm/u), buien. Daartussen liet de zon zich ook nog zien (zonneschijnduur 2u20min). In de namiddag werd het droger, maar ook minder zonnig. Toch viel er terug een vrij grote neerslaghoeveelheid (neerslaghoeveelheid 8.7 mm). De temperatuur (minimum 3.1° en maximum 8.2°) bleef nog geen graad lager dan het langjarige gemiddelde. De zwakke wind is een beetje gekrompen: van het noordwesten naar het westnoordwesten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

Het werd een rustige, bijna droge en bewolkte dag. Er viel een beetje motregen in de voormiddag (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). In de namiddag bleef het droog maar bewolkt. De temperatuur (minimum 4.1° en maximum 7.5°) situeerde zich rond wat normaal is voor eind november. De zwakke wind is nog wat meer gekrompen van het westen naar het zuidwesten. De luchtdruk is een beetje gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

Opnieuw een zonloze, donkere en kletsnatte dag. Het regende van middernacht tot in de late namiddag, daarna bleef het wat droger en viel er wat motregen (neerslaghoeveelheid 13.8 mm). De maandhoeveelheid neerslag heeft 150 mm bereikt en is niet ver verwijderd van de recordmaand november 1991 (153.5 mm). Ook vandaag benaderde de temperatuur (minimum 4.2° en maximum 8.4°) de normale waarde. De vrij matige wind is vanavond van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. Ook opmerkelijk was de heel snelle daling van de luchtdruk van 1014 hPa gisterenavond naar 993 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Het heeft zo goed als een hele dag geregend.

Een snel en veel gedaalde luchtdruk.

28

Het werd een vriendelijke, zonnige en droge herfstdag, een groot contrast met de voorbije weken. Rond middernacht viel er nog een buitje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm), daarna bleef het droog. In de vroege ochtend klaarde het op en koelde het goed af. De zon scheen tot in de namiddag, daarna bewolkte het op korte tijd volledig (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur steeg niet hoger dan vijf graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd (19:00u) gemeten. ´s Avonds koelde het flink af en werd de minimum temperatuur (-3.3° op het gras en 0.6° in de hut) gemeten. De gisterenavond en vannacht vrij matige en overdag zwakke wind is gisterenavond van het noordwesten naar het noordoosten en in de namiddag verder naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk heeft een hele klim gemaakt (1009 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Na een snelle en diepe daling van de luchtdruk gisteren, is deze vandaag terug veel gestegen.

29

In de heel vroege ochtend en tweede helft van de voormiddag vielen er verschillende kortdurende buitjes. In de namiddag bleef het, op wat regendruppels na, droog (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). Vooral in de eerste helft van de namiddag waren er brede opklaringen en scheen de zon (zonneschijnduur 2u10min). De laagste temperatuur (0.7°) werd gisterenavond gemeten. Tijdens de zonnige periode in de namiddag steeg de temperatuur naar zes graden. De ´s nachts vrij matige en overdag zwakke wind is in de voormiddag van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is vannacht een beetje gedaald en overdag stationair gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag