Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Mei 2024

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

In de eerste helft van de nacht viel er een bui (zonder onweer) die een drietal uur duurde, met een hele plas regen (neerslaghoeveelheid 9.6 mm). Daarna bleef het droog. Overdag scheen de zon de hele dag door een hoog wolkendek van cirrostratus (zonneschijnduur 10u10min). Vannacht was het al zacht (minimum temperatuur 12.3°), maar overdag werd het zomers warm, de eerste zomerdag (maximum temperatuur 25.4°) van het nog jonge seizoen. De zwakke wind kwam uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald (1002 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een zomerse dag, meer moet dat niet zijn.

2

In de voormiddag was het nog volop zonnig (zonneschijnduur 4u10min), maar daarna bewolkte het volledig en daar viel in de tweede helft van de namiddag een beetje regen uit (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Na een record zachte nacht (de minimum temperatuur van 13.4° was een dagrecord) steeg de temperatuur op de middag naar twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.6°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) gemeten. Vannacht was de wind zwak uit noordelijke richtingen. Overdag waaide die vrij matig uit zuidelijke tot westelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Mei is nat begonnen. De eerste drie dagen viel er al neerslag voor bijna een halve maand. Het regende van gisterenavond tot de eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 17.8 mm is een dagrecord). Tijdens de regenval bleef de temperatuur beperkt tot twaalf graden. Na de regen klaarde het vanaf de vooravond een grotendeels op (zonneschijnduur 2u00min) en steeg de temperatuur nog tot zeventien graden. De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is goed gestegen tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Regen van gisterenavond tot in de eerste helft van de namiddag.

4

Vannacht en in de voormiddag bleef het droog en kwam af en toe de zon zuinig door de bewolking (zonneschijnduur 2u30min). Vanaf de middag tot de avond werd het donker en was het de beurt aan de buien, waarbij de eerste best pittig was en wat donder mee had (neerslaghoeveelheid 7.8 mm). De temperatuur (minimum 6.3° en maximum 17.4°) hield zich zowat aan wat normaal is voor begin mei. Vannacht waaide de zuidenwind zwak en overdag kwam die vrij matig uit het oosten. De stijging van de luchtdruk is overgegaan in een daling.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Gisterenavond regende het nog een uurtje verder. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). In de eerste helft van de voormiddag werd nog wat ochtendgrijs opgeruimd. Daarna bleef er wat hoge bewolking (cirrostratus) over. Vanaf de tweede helft van de namiddag kwamen er stapelwolken, die groot in aantal waren (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur overschreed de lentegrens van twintig graden. De zwakke wind is vannacht van het oosten naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Blauw tussen de talrijke stapelwolken.

6

Vannacht koelde het weinig af (minimum temperatuur 11.9°). In de tweede helft van de voormiddag vielen er enkele kleine gaten in de bewolking (zonneschijnduur 50min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt en daar viel in de tweede helft van de namiddag en avond regen uit (neerslaghoeveelheid 6.0 mm). De temperatuur (maximum 18.0°) bleef vóór de regen iets lager dan normaal. De wind kwam zwak uit het zuidwesten en tijdelijk uit het oosten. De luchtdruk heeft in de ochtend zijn laagste stand (1006 hPa) bereikt en is sindsdien al terug gestegen tot 1010 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Gisterenavond en in de tweede helft van de nacht en ochtend heeft het opnieuw geregend (neerslaghoeveelheid 4.1 mm). In de voormiddag bleef het droog en nog geheel bewolkt, maar vanaf de tweede helft van de namiddag brak de zon door de bewolking. Vanavond is het zelfs volledig opgeklaard (zonneschijnduur 4u50min). Het voelde wel zacht vandaag, zowel de nacht (minimum temperatuur 12.3°) als de dag (maximum temperatuur 21.7°) verliepen duidelijk warmer dan gemiddeld. Vannacht en in de voormiddag waaide de noordnoordoostenwind zwak en in de namiddag waaide de noordnoordwestenwind vrij matig. De luchtdruk is flink gestegen tot 1022 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Wat een triestige weerdag, een niet verwachte compleet sombere dag. Op enkele druppels in de namiddag na, bleef het wel droog, maar de hele tijd zwaar bewolkt en donker. De minimum temperatuur (11.6°) deed het goed, maar de dagtemperatuur bleef bij goed veertien graden te laag, daar zorgde en zwakke noordelijke wind voor. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (17.4°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) gemeten. De stijging van de luchtdruk is op de middag op 1028 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

In de ochtend hing er zeer dichte mist – dit was heel lang geleden - met op zijn dichtst een zichtbaarheid van minder dan dertig meter. Tegen half elf in de voormiddag loste die volledig op en bleef er nog hoge bewolking (cirrostratus) over, die in de namiddag werd vervangen door af en toe veel stapelwolken (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur (minimum 7.5° en maximum 21.5°) bewoog zich rond het langjarige gemiddelde. De zwakke wind kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zeer dichte mist in de ochtend.

10

Geen mist vanmorgen, maar een helderblauwe lucht. Na de middag kwamen er "onschuldige" stapelwolken en wat ijle hoge wolkenslierten, maar die konden de zon weinig temperen. Tegen de avond was alle bewolking terug verdwenen (zonneschijnduur 11u50min). De temperatuur deed het met een maximum van drieëntwintig graden heel goed. Daarbij stond er een zwakke noordelijke wind. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Tegenover gisteren, nu een helder blauwe lucht.

11

De eerste ijsheilige (Mamertus) was niet op de afspraak, het werd een zomerse dag. Gisterenavond is het nog volledig opgeklaard en dat was vannacht en in de voormiddag ook nog zo. In de voormiddag hing er hoge bewolking (cirrostratus) en in de namiddag kwam daar wat lage bewolking (cumulus) bij, waarvan de zon beperkt last had. De stapelwolken zijn vanavond al terug verdwenen, maar de hoge bewolking (cirrostratus) is gebleven (zonneschijnduur 12u00min). De temperatuur deed het met een minimum van elf en een maximum van zesentwintig graden meer dan goed. De zwakke wind is wat van het noordoosten naar het oosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Goed weer wolken in de namiddag.

Ook goed weer wolken in de buurt van Madrid. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

12

Ook de tweede ijsheilige (Pancraas) liet zich niet opmerken. Opnieuw een zomerse dag, die eindigde met een flinke bui. De dag begon zacht (minimumtemperatuur 12.1°) met alleen veel hoge bewolking (cirrus). Vanaf de middag kwamen er enkele stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag zo talrijk waren dat de zon er niet meer aan te pas kwam (zonneschijnduur 8u00min). Rond zeven uur vanavond viel er een pittige bui – geen bliksem gezien of donder gehoord – met op 40 minuten tijd 12.5 mm regen, een hoogste neerslagintensiteit van 79 mm/u, een temperatuursdaling van een zestal graden en een windstoot van 42 km/u. Daarmee is de normale hoeveelheid regen voor deze maand al bereikt. In de namiddag was de temperatuur opgelopen tot zevenentwintig graden, met een zwakke oostenwind. Tijdens de bui waaide de wind vrij matig. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een pittige bui met een regenintensiteit van 79 mm/u en een hoeveelheid van 12.5 mm.

Tijdens diezelfde bui een temperatuurdaling van zes graden en een luchtdrukpiek.

13

Net zoals de twee vorige gaf de derde ijsheilige (Servaas) niet thuis. Gisterenavond regende het nog een poosje zacht verder en daar was wel onweer bij (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het droog en klaarde het vannacht bij vijftien graden op. In de eerste helft van de voormiddag was er nog geen wolk aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er stapelwolken, die soms vrij talrijk waren (zonneschijnduur 6u30min), maar het bleef droog. De zwakke en later vrij matige zuidelijke wind voerde warme lucht aan, het werd nog vijfentwintig graden warm. De luchtdruk is vanaf de middag terug gaan dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Ook de vierde ijsheilige (Bonifaas) kwam er niet aan te pas. Het werd een zachte nacht (minimum temperatuur 14.6°) en er volgde een dag met een zomerse temperatuur (maximum 25.9°). In de voormiddag was het nog volop zonnig, maar tegen de middag kwam er al veel hoge bewolking (cirrus). Na de middag kwamen daar stapelwolken bij, die al snel domineerden en de zon in de achtergrond duwden (zonneschijnduur 7u50min). Vannacht was het tijdelijk windstil, in de voormiddag kwam de wind zwak uit oostelijke richtingen en in de namiddag vrij matig uit het zuiden tot zuidwesten. De daling van de luchtdruk is rond de middag gestopt op 1003 hPa en daarna al terug een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel hoge en wat lage (stapel)wolken. Op dit fietspad is de snelheid beperkt tot 50 km/u!!!

15

Vanaf middernacht tot de middag heeft het een hele plas geregend (neerslaghoeveelheid 7.2 mm). Daarna bleef het droog en kort na de middag vielen er tijdelijk wat gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u00min). De nacht verliep zacht (minimum temperatuur 13.8°) en overdag hield de temperatuur (maximum 20.0°) zich aan wat normaal is voor midden mei. Er stond vandaag heel weinig wind uit veranderlijke richtingen tussen het zuidwesten en oosten. De luchtdruk is weinig veranderd (1006 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Regen van middernacht tot de middag.

16

Nog maar eens een dag met veel regen. Het regende van de tweede helft van de nacht tot de middag – soms intens – 16.1 mm in de regenmeter. In de eerste helft van de maand is de hoeveelheid al tot 85 mm opgelopen (normaal 60 mm). Mei wordt de achtste achtereenvolgende maand met meer neerslag dan gemiddeld. Na de regen klaarde het wat op en kon de zon kort schijnen (zonneschijnduur 2u10min). Toch was de bewolking soms dreigend, maar het bleef droog. Net zoals gisteren was het vannacht zacht (minimum temperatuur 14.1°) en de temperatuur overdag was normaal. Vannacht was er weinig wind en overdag kwam die vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald en gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Langdurende regen met...

...een hoge intensiteit.

17

Vochtig! In de ochtend hing er mist die niet al te dicht was. Na het optrekken van de mist kwam de zon in de voormiddag schaars door de bewolking (zonneschijnduur 3u30min). Na de middag was dit al niet meer het geval. In de vooravond viel er een bui (neerslaghoeveelheid 6.0 mm), die nog voortduurde na waarnemingstijd (20:00u). De temperatuur ging van een zachte elf tot een normale twintig graden. De wind kwam overdag vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Gisterenavond heeft het nog kort verder geregend (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het droog, maar zwaar bewolkt tot de vooravond. Dan brak de bewolking grotendeels open en kon de zon zich tonen met een mooie zonsondergang (zonneschijnduur 2u50min). Niet de nachttemperatuur (minimum 13.2°), maar vooral de dagtemperatuur (maximum 19.7°) bleef bescheiden. De lucht bleef de hele dag heel vochtig. De wind kwam zwak uit het westen tot noordwesten. De luchtdruk is weinig veranderd (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Vannacht bewolkte het terug volledig en dat bleef zo tot de middag. In de eerste helft van de namiddag was de zon schaars te zien, maar daarna namen de wolken opnieuw de overhand (zonneschijnduur 4u30min). Het bleef droog. De temperatuur steeg overdag wat hoger (maximum 22.7°). Ook vandaag kwam de wind zwak uit het noordwestelijke richtingen. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

De temperatuur steeg vandaag wat hoger dan normaal (minimum 11.2° en maximum 21.3°) en het bleef droog. In de voormiddag was het nog overwegend bewolkt, maar vanaf de middag trok de bewolking ruim open en was er veel plaats voor de zon. Vanaf de tweede helft van de namiddag was er bijna geen enkele wolk meer aan de lucht (zonneschijnduur 7u00min). De zwakke wind kwam uit het noordwesten tot noorden. De luchtdruk is weinig veranderd en aan de lage kant (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht is het volledig bewolkt. In de tweede helft van de voormiddag klaarde het tijdelijk deels op (zonneschijnduur 1u50min). In de namiddag werd het zwaar bewolkt en daaruit begon het later licht te regenen (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). Tijdens de zonneschijn in de voormiddag schoot de temperatuur naar eenentwintig graden. De zwakke wind is van het noordwesten naar het noordwesten geruimd en heeft daarbij de volledige windroos aangedaan. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De zwakke wind is van het noordwesten naar het noordwesten geruimd en heeft daarbij de volledige windroos aangedaan.

22

Gisterenavond regende het nog een poos verder. Vannacht en in de namiddag viel er een bui (neerslaghoeveelheid 4.6 mm). Tussendoor was het bewolkt met af een schaarse zonnedoorbraak (zonneschijnduur 2u00min). De naar het zuidzuidwesten gedraaide wind waaide overdag vrij matig. Zoals al zo dikwijls de afgelopen winter en deze lente was het vannacht (te) zacht (minimum temperatuur 13.5°). De normale temperatuur werd overdag benaderd. Sinds middernacht is de luchtdruk gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Het klaarde gisterenavond nog volledig op en dat was in de vroege ochtend ook nog zo. Maar al snel kwamen er stapelwolken en die waren in de namiddag af en toe dreigend. Daar vielen een enkele keer wat regendruppels uit, maar ook niet meer dan dat. Tussendoor scheen ook nog de zon (zonneschijnduur 5u40min). Tegen de avond klaarde het alweer bijna volledig op. De temperatuur (minimum 11.9° en maximum 21.2°) hield zich zowat aan wat normaal is deze tijd van het jaar. De zuidzuidwestenwind waaide zwak. De luchtdruk is verder gestegen (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Dreigende bewolking.

24

Ook gisterenavond is het nog grotendeels opgeklaard, maar daar was vanmorgen niets meer van te zien. Op één kleine opening in de wolken in de voormiddag na (zonneschijnduur 10min), bleef het de hele dag bewolkt. Vannacht viel er een klein buitje en in de namiddag heeft het een hele poos geregend (neerslaghoeveelheid 6.2 mm). Intussen is deze maand de grens van honderd millimeter regen al overschreden. De temperatuur was vannacht normaal, maar overdag bleef die met zestien graden daar ruim onder. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (20.8°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De wind kwam zwak uit het westen en later uit het noordwesten. De stijging van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Wat een natte dag. Het regende in drie golven van gisterenavond tot ruim na de middag anderhalve emmer vol (neerslaghoeveelheid 16.1 mm). Met een maandhoeveelheid neerslag van 120.0 mm is deze maand mei al record nat. Vanaf de vooravond brak de bewolking open (zonneschijnduur 1u30min). Met ruim twaalf graden was het vannacht zacht en met de zonneschijn vanavond steeg de temperatuur nog tot twintig graden. Tevoren was de temperatuur maar hel langzaam gestegen. De zwakke wind kwam afwisselend uit het westen en zuidwesten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Opnieuw langdurige en veel regen.

26

Vannacht bleef het droog, bewolkt en zacht (minimum temperatuur 11.3°). In de tweede helft van de voormiddag regende het een beetje (1.4 mm). Vanaf de middag kwam de zon af en toe door de wolken. Die zon stuwde de temperatuur snel naar bijna drieëntwintig graden. Dat was te veel van het goede, want er ontstond een onweer met pittige regen (totale neerslaghoeveelheid 7.8 mm, een intensiteit tot 95 mm/u en een windstoot tot 39 km/u). Daarbij daalde de temperatuur met een zevental graden. Daarna kwam de zon er terug door (zonneschijnduur 3u30min) en herstelde de temperatuur zich deels. Buiten de bui kwam de wind zwak uit veranderlijke richtingen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Onweerswolken boven het voedselbos. Met dank aan Hilde voor de foto.

Een opmerkelijke temperatuursdaling tijdens de bui in de namiddag.

27

De dag begon nog met wat zon, maar na de middag bewolkte het zo goed als volledig (zonneschijnduur 3u20min) en daar viel een weinig regen uit (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Niet de nachttemperatuur (minimum 12.7°) maar wel de dagtemperatuur (maximum 19.2°) hield het bescheiden. De wind waaide slechts heel zwak en kwam uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is niet veel veranderd (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Net zoals gisteren kwam alleen in de voormiddag de zon door de wolken (zonneschijnduur 4u10min). Daarna werd het op korte tijd zwaar bewolkt en in de tweede helft van de namiddag regende het (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Vannacht koelde het tot een normale temperatuur af (minimum 9.3°) en overdag steeg die een graadje hoger dan gisteren (maximum 20.3°). De zuidzuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Eerst mooie opklaringen...

...en dan weer dreigende wolken.

29

Vannacht heeft het opnieuw flink geregend (neerslaghoeveelheid 4.8 mm). Overdag bleef het zo goed als droog. Na de middag scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 4u10min). De temperatuur (minimum 14.4°) bleef vannacht vrij hoog en steeg in de vooravond naar een maximum van 21.7°, wat zo goed als normaal is voor eind mei. De vrij matige zuidelijke wind is afgezwakt en naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Na de regen kwamen er opklaringen en zonneschijn.

30

Vooral overdag viel er af en toe een klein buitje (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). Tussendoor scheen af en toe de zon tussen de wolken (zonneschijnduur 4u20min). Alleen de temperatuur bleef wat te laag (minimum 10.8° en maximum 20.1°). De wind waaide overdag vrij matig en is van het noorden naar het westen gekrompen en later naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is sinds de ochtend terug beginnen te stijgen (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Fietsen door de bomen in het nationaal park Bosland.

Dreigende wolken. Met dank aan Annemie voor de foto.

31

Ook vandaag hielden we het niet droog. Er hing heel veel bewolking en af en toe viel daar een buitje uit (neerslaghoeveelheid 2.9 mm). Na de middag scheen tussendoor ook de zon (zonneschijnduur 3u30min). De minimum temperatuur (12.7°) was hoger en de maximum temperatuur (20.2°) bleef wat lager dan het langjarige gemiddelde. Er stond weinig wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen. De gemiddelde minimum temperatuur in mei was 3° hoger dan normaal, de gemiddelde temperatuur lag 1.5° hoger dan normaal en de gemiddelde maximumtemperatuur steeg 1° boven de normale waarde. Mei was ook een record natte maand (neerslaghoeveelheid was 130% hoger dan normaal) en mei was ook een record sombere maand met slechts 70% van de normale hoeveelheid zonneschijn. De lente van 2024 (maart, april en mei) was ook al record somber met slechts 70% van de normale hoeveelheid zonneschijn en record nat met 160% van de normale hoeveelheid neerslag en met een record aantal neerslagdagen. De gemiddelde minimum temperatuur was 3° hoger dan normaal en ook al record hoog. De gemiddelde temperatuur (1.5° hoger dan normaal) is een evenaring van het record van mei 2007.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag