Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Oktober 2023

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste oktober bracht een zomerse dag. Na een nacht met een bijna normale temperatuur volgde een dag – zonder één wolk en volop zonneschijn (zonneschijnduur 9u20min) – met een temperatuur van zesentwintig graden. Warm dus, met weinig wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Alleen blauw in de lucht.

2

Met een beetje minder zonneschijn werd het warmer dan gisteren. Het werd opnieuw een zachte nacht (minimum temperatuur 13.7°). De zon werd vandaag af en toe gesluierd, niet door zozeer de hoge (cirrus, cirrocumulus en cirrostratus), maal wel door de middelhoge (altocumulus en altostratus) bewolking (zonneschijnduur 7u50min). Ondanks de wat mindere hoeveelheid zonneschijn steeg de temperatuur naar een meer dan zomerse waarde van ruim zevenentwintig graden. Deze warmte werd aangevoerd door een zwakke zuidelijke wind. De luchtdruk is vanaf de middag meer gaan dalen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Vannacht bewolkte het volledig. Gisterenavond is de temperatuur van achttien naar een maximum van 22.7° om drie uur vannacht gestegen. Daarna is de temperatuur alsmaar gedaald tot een minimum van 14.7° vanavond. In de voormiddag viel er een klein maar pittig buitje (neerslaghoeveelheid 1.2 mm en een hoogste intensiteit van 30 mm/u). Na de middag brak de bewolking open en is geleidelijk opgelost. Vanavond is het helemaal helder (zonneschijnduur 3u20min). De van het zuidwesten naar het westnoordwesten geruimde wind waaide vrij matig. Sinds vannacht drie uur is de luchtdruk snel gestegen tot een hoge 1024 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een ongewoon temperatuurverloop met de hoogste temperatuur ´s nachts.

4

Het werd een dag met zowat een normale temperatuur. De nacht verliep onbewolkt (minimum temperatuur 10.6°) en in de eerste helft van de voormiddag was dat ook nog zo. Daarna kwam er hoge (cirrus en cirrostratus) en vanaf de middag bewolkte het volledig en weg was de zon (zonneschijnduur 3u50min). Tussen twee en drie uur in de namiddag viel er een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). De temperatuur klom overdag naar zeventien graden. De zuidwestenwind waaide zwak en vanavond heel zwak. De stijging van de luchtdruk is rond middernacht gestopt en daarna stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Het bleef vannacht en in de voormiddag bewolkt. Vanaf de middag brak de bewolking geleidelijk meer en meer open, maar vanavond zijn er nog altijd wat wolken (zonneschijnduur 4u00min). Vannacht was het vrij zacht (minimum temperatuur 12.3°) en overdag werd het negentien graden warm, een tweetal graden hoger dan het langjarige gemiddelde. De wind kwam zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is onveranderd hoog gebleven (1026 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

De zon moest de hele dag afrekenen met middelhoge (altostratus en altocumulus), lage (cumulus) en vanavond hoge (cirrus) bewolking (zonneschijnduur 6u10min). Ook vannacht was het vrij zacht (minimum temperatuur 12.1°) en overdag overschreed de temperatuur de twintig graden grens (maximum 20.8°). De zuidzuidwesten- tot zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is een klein beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Tegen de hoge bewolking een mooi gekleurde zonsondergang in Ramsdonk... Met dank aan Ludo voor de foto.

...en in Mechelen. Met dank aan Irene voor de foto.

7

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 13.9°) volgde een zonnige en warme dag. In de eerste helft van de voormiddag moesten nog wat wolken opgeruimd worden, maar daarna was er – op tijdelijk enkele altocumulus wolkenveldjes na – alleen de zon aan de blauwe hemel (zonneschijnduur 7u40min). Het werd heel warm voor begin oktober (de maximum temperatuur van 23.4° is een dagrecord). Er stond een vrij matige zuidwestenwind. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Het was heel zonnig...

...en warm.

8

Hetzelfde zonnige en warme weer als gisteren. De zon had wel, net zoals gisteren, af te rekenen met hoge (cirrus en cirrostratus) en beperkte aantallen middelhoge (altocumulus) wolkenvelden. Van de hoge wolken had de zon geen last, maar door de middelhoge wolken geraakte de zon niet heen (zonneschijnduur 8u30min). Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 12.8°). De zwakke zuidwestenwind voerde heel zachte lucht aan en duwde de temperatuur overdag naar vierentwintig graden, een vijftal graden hoger dan normaal en een dagrecord. Ook vandaag is de luchtdruk niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ook vandaag was het warm. De temperatuur brak een dagrecord.

9

De zon had het vandaag moeilijk. De hele dag hing er veel hoge (cirrostratus) en heel dikwijls ook middelhoge (altostratus) bewolking waar de zon niet doorheen kon (zonneschijnduur 2u00min). Toch werd het een vrij zachte dag, met een zachte nacht (minimum temperatuur 13.6°) en een warme dag (maximum temperatuur 21.2°) en met daarbij een zwakke westzuidwestelijke wind. Het hoge luchtdrukgebied weet van geen wijken (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Weinig blauw in de lucht.

10

Een dag met veel zon en een zomerse temperatuur. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 11.0°) volgde een zonovergotene dag met een temperatuur die tot vijfentwintig graden steeg (een dagrecord), terwijl zestien graden normaal is. Na het opruimen van het ochtendgrijs, werd het heel zonnig (zonneschijnduur 8u00min), met alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus) en een zwakke zuidwestenwind. De luchtdruk heeft een daling ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vanavond was er een circumzenitale boog (een halo, een optisch verschijnsel) in Schoten te zien. Met dank aan Julia voor de foto.

11

Vannacht koelde het niet echt veel af (de minimum temperatuur van 14.9° is een hoog dagrecord). In de voormiddag en eerste helft van de namiddag was nog dikwijls de zon te zien doorheen de hoge bewolking, maar niet doorheen de middelhoge bewolking. Daarna kwam daar lage bewolking bij en was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 5u20min). Toch steeg de temperatuur tot bijna drieëntwintig graden. De zuidwestenwind was wat krachtiger (vrij matig) dan de vorige dagen. De luchtdruk is verder gedaald, de voorbode van ander weer.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Het treurend ouderpaar op de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo. Met dank aan Ludo en Yvonne voor de foto.

12

Ander weer. Het werd een grijze zonloze dag. De minimum temperatuur – rond negen uur in de voormiddag – bleef hoger dan vijftien graden (minimum temperatuur 15.2°, een hoog dagrecord), dit is bijna zo hoog als de normale maximum temperatuur. Het regende in twee perioden, één in de tweede helft van de nacht en één in de tweede helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 5.2 mm). Tussenin bleef het droog, maar bewolkt. Overdag bleef de temperatuur beperkt tot achttien graden, toch nog hoger dan het langjarige gemiddelde. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (20.3°) werd gisterenavond op waarnemingstijd gemeten. De wind kwam zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet meer gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Het werd een warme nacht (minimum temperatuur 17.6°, een hoog dagrecord) en de dag werd nog warmer. Zonder enige zonneschijn werd het tot drieëntwintig graden warm, daar zorgde een matige zuidwestenwind voor. In de tweede helft van de nacht heeft het geregend en vanavond viel er een pittige bui met een intensiteit van 34 mm/u (totale neerslaghoeveelheid 11.0 mm). Overdag bleef het bewolkt. De luchtdruk is sinds middernacht tot 1003 hPa vanavond gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Om 10:00 uur onder een dreigende hemel afscheid genomen van de Westhoek. Met dank aan Ludo en Yvonne voor de foto.

Ook in Koksijde was er veel bewolking.

14

In de tweede helft van de nacht viel er een hevige bui met nogal wat regen (neerslaghoeveelheid 10.3 mm en een maximale intensiteit van 81 mm/u). Later is het opgeklaard. Tot de middag was er geen wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 5u20min). Daarna kwamen er in een snel tempo stapelwolken en in de tweede helft van de namiddag vielen daar enkele kleine regenbuitjes uit (totale neerslaghoeveelheid 11.3 mm). De maximum temperatuur (20.1°) werd rond middernacht gemeten. Daarna – met de doortocht van het koufront – daalde de temperatuur snel. De minimum temperatuur 9.4°) werd bij zonsopgang bereikt. Op de middag werd het zestien graden. De vrij matige wind is van het zuidwesten naar het westnoordwesten geruimd. Vanaf middernacht is de luchtdruk snel gestegen tot 1019 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wolkjes met regelmatig zon en geen regen in Metz (Frankrijk). Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

15

Vannacht zijn alle wolken verdwenen en koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 1.1° en in de hut 6.7°). In de eerste helft van de voormiddag scheen de zon volop, maar daarna kwamen er veel wolken en op de middag viel er al een buitje. Later brak de zon nog enkele keren door, maar vielen er nog enkele buitjes (neerslaghoeveelheid 2.2 mm en zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur hield het overdag eerder bescheiden (maximum 13.1°), bij een zwakke tot tijdens de buien een vrij matige westelijke wind. De luchtdruk is nog verder gestegen tot een hoge 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de vroege voormiddag was er nog geen wolkje aan de lucht.

16

Vóór middernacht viel er nog een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna klaarde het uit en werd het een koude nacht met de eerste nachtvorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.1° en 1.8° in de hut) van het nog jonge najaarseizoen. Ondanks de vele (gesluierde) zonneschijn, met alleen hoge bewolking en tegen de avond ook lagere soorten wolken (zonneschijnduur 7u10min), bleef de temperatuur overdag beperkt tot dertien graden. Bijna tien graden lager dan enkele dagen geleden. De wind was vandaag zo goed als afwezig. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De zon had in de voormiddag wat meer moeite om het ochtendgrijs op te ruimen. Vanaf elf uur tot de avond scheen de zon met alleen wat hoge bewolking (cirrus) naast zich (zonneschijnduur 6u10min). Vannacht koelde het niet meer zo sterk af (minimum temperatuur 7.6°) en overdag steeg de temperatuur naar ruim veertien graden. Dit is zowat de normale temperatuur voor midden oktober. Ook vandaag was de wind zo goed als afwezig en als die dan eens blies, kwam die uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

De temperatuur hield zich vannacht aan het langjarige gemiddelde. De zon ruimde in de ochtend nog wat wolken op. Daarna had ze, net als gisteren, het gezelschap van veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus), zodat ze gesluierd scheen. Goed na de middag kwamen er stapelwolken, die de lucht helemaal bedekten (zonneschijnduur 4u30min). Het werd met zeventien graden een zachte dag. Vanaf zeven uur vanavond begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). De wind kwam heel zwak uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen. De luchtdruk is snel en veel gedaald van 1015 hPa gisterenavond tot 995 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een snel en veel gedaalde luchtdruk.

19

Gisterenavond viel er nog een emmer vol met regen (neerslaghoeveelheid 9.0 mm). Daarna werd het snel droog, maar het bleef bewolkt. In de eerste helft van de voormiddag en tweede helft van de namiddag brak de zon in twee korte perioden door de wolken (zonneschijnduur 2u00min). Het werd/bleef wel warm: de minimum temperatuur (13.1°) werd gisterenavond tijdens de regen en de maximum temperatuur (20.1°) werd in de namiddag tijdens een zonnedoorbraak gemeten. Daarbij was de lucht heel vochtig (laagste relatieve luchtvochtigheid 83%) en daardoor voelde het zwoel aan. De zwakke tot vrij matige wind kwam eerst uit het oosten, later uit het zuidwesten en uiteindelijk uit het zuidzuidoosten. De luchtdruk is nog verder gedaald tot een heel lage 987 hPa, de laagste stand sinds 10 maart van dit jaar.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een nog verder gedaald luchtdruk.

20

Een verregende dag. Het regende van middernacht tot in de tweede helft van de namiddag meer dan een emmer vol (neerslaghoeveelheid 12.8 mm). ´s Avonds brak de bewolking en was de zon nog net vóór haar ondergang te zien (zonneschijnduur 20min). Bij een hoge luchtvochtigheid (daggemiddelde van 97.0%) werd het ook een zachte dag. De minimum temperatuur (14.4°) werd vanavond bereikt en de maximum temperatuur (16.1°) werd op de middag gemeten. De zwakke wind is van het oosten naar het zuidzuidwesten geruimd. De daling van de luchtdruk is op de middag op 977 hPa (de laagste stand sinds 16 januari van dit jaar) gestopt en overgegaan in een stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

De regen viel in twee perioden, één met de grootse hoeveelheid in de heel vroege ochtend en één in de tweede helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 4.4 mm). Daartussen vielen er gaten in de bewolking en kon af en toe de zon schijnen (zonneschijnduur 3u10min). Het werd opnieuw een zachte dag met een minimumtemperatuur van 12.7° en een maximum temperatuur van 16.3°. De wind kwam matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is al tot 994 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Rond middernacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Daarna bleef het tot de middag bewolkt. In de eerste helft van de namiddag brak de zon door de wolken (zonneschijnduur 2u50min). In de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en daar viel een pittige bui uit (totale neerslaghoeveelheid 5.1 mm). De matige wind is van het zuidzuidwesten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Vannacht koelde het wat meer af, maar de temperatuur daalde ook niet veel lager dan wat gemiddeld is in de tweede helft van oktober (minimum temperatuur op het gras 1.7° en 5.8° in de hut). Het was de hele dag bewolkt en vanaf de tweede helft van de namiddag regende het daar uit (neerslaghoeveelheid 3.9 mm). De temperatuur steeg overdag naar zowat de normale waarde (maximum 13.1°). De wind is van het zuidwesten naar het oostnoordoosten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is gestopt en overgegaan in een snelle daling (1005 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Gisterenavond regende het nog een poos verder. Ook rond de middag regende het en in de namiddag viel er een buitje (neerslaghoeveelheid 5.3 mm). In de eerste helft van de namiddag vielen er tijdelijk grote gaten in de bewolking (zonneschijnduur 2u30min). Daarna bewolkte het terug zo goed als helemaal. Het werd opnieuw een heel zachte dag met een nachttemperatuur van 10.7° en een maximum temperatuur van 16.0°. Er stond meer wind dan gisteren (vrij matig) en is terug van het oostnoordoosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een heel zachte nacht en dag.

25

Een kletsnatte en donkere herfstdag met weinig wind. Vannacht was het bewolkt en het regende van de vroege ochtend tot en met de eerste helft van de namiddag bijna een emmer vol (neerslaghoeveelheid 8.6 mm). Hoewel de eerste decade van de maand vrij droog was, begint het nu een natte maand te worden (maandneerslag tot nu toe 82.7 mm) en de verwachtingen geven nog méér regen. In de temperatuur zat vandaag geen beweging (minimum 9.0° en maximum 11.8°). De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordwesten gekrompen. Vanaf middernacht tot in de namiddag is de luchtdruk gedaald tot 991 hPa en daarna terug al een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Weinig beweging in de temperatuur.

26

Vannacht bleef het zo goed als droog, maar overdag niet. In de namiddag en avond viel er wat miezerige motregen (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). In de voormiddag en namiddag scheen de zon in twee korte perioden (zonneschijnduur 2u20min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. Zowel de minimum (5.8°) als de maximum temperatuur (12.9°) bleven aan de lage kant. Er stond heel weinig wind en die kwam tijdens de nacht uit het westnoordwesten en overdag uit het zuidwesten. Na een lichte stijging is de luchtdruk al terug gedaald (993 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Tussen middernacht en de vroege ochtend viel er opnieuw een hele plas regen (neerslaghoeveelheid 8.4 mm). Daarna bleef het droog en tot de middag bewolkt. In de namiddag brak de zon door de wolken. Later bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 2u30min). Het werd ook een zachte dag met de hele nacht een temperatuur van rond tien graden en een maximum temperatuur in de namiddag van vijftien graden. Vanaf de ochtend kwam de wind vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is wat neer en op gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De buien verdwijnen in de verte, Le Tréport Frankrijk. Met dank aan Tien voor de foto.

Vanavond is de bijna volle maan nog te zien. Door de bewolking is de volle maan en de gedeeltelijke maansverduistering morgen avond mogelijk niet te zien. Met dank aan Lucas voor de foto.

28

Op wat beginnende regendruppels vanavond na, was het vandaag een droge dag. Dit was al tien dagen geleden. Het was vandaag ook opnieuw een zachte dag met een nachttemperatuur van 9.8° en een dagtemperatuur van 16.0°. De zon kwam verdeeld over de dag af en toe door de wolken (zonneschijnduur 3u40min). De zuidzuidwestenwind waaide met wat meer nadruk (vrij matig). De luchtdruk is weinig veranderd en nog relatief laag (994 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De voorbije nacht zijn we overgeschakeld van zomer- naar wintertijd, zodat de waarnemingen en deze verslagjes nu van 19:00u tot 19:00u lopen. Het werd een wisselvallige dag met verdeeld over de dag een afwisseling van regenbuien (neerslaghoeveelheid 6.4 mm), bewolking en zonneschijn (zonneschijnduur 3u00min). De meeste regen viel gisterenavond en de meeste zon scheen in de voormiddag. De minimum temperatuur (12.7°), kwam overeen met de normale maximum temperatuur. De maximum temperatuur (15.7°) steeg nog een drietal graden hoger. De matige zuidwestenwind speelde vandaag een ook hoofdrol. De luchtdruk is gedaald en gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooi weer in de voormiddag bij de Mont-Saint-Michel. Wel veel wind. Met dank aan Tien voor de foto.

De schaduw van de Mont-Saint-Michel. Foto genomen van op de Mont-Saint-Michel. Met dank aan Tien voor de foto.

30

Vannacht bleef het grotendeels droog en in de ochtend waren er zelfs enkele korte opklaringen. Dit laatste was slechts van korte duur, want het bewolkte voor de rest van de dag (zonneschijnduur 10min). In de loop van de voormiddag, maar vooral in de namiddag viel er lichte regen (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). Intussen is er deze maand al meer dan 100 mm regen gevallen. Het werd opnieuw een zachte dag (minimum temperatuur 10.9° en maximum 13.9°). De wind is geleidelijk afgezwakt naar heel zwak vanavond en is van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is op en neer gegaan, maar eindigt ´s avonds al zes dagen rond een lage 995 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Gisterenavond en vannacht regende het opnieuw een hele plas (8.7 mm). Met de regen in de namiddag erbij, werd er weer een emmer gevuld (neerslaghoeveelheid 10.2 mm). De zon scheen in drie korte perioden (zonneschijnduur 50min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt en donker. Ook vandaag was het een zachte dag (minimum temperatuur 8.9° en maximum 12.7°). De vrij matige wind is terug van het zuidoosten naar het zuidwesten gedraaid. De luchtdruk is flink gestegen tot 1005 hPa vanavond. Oktober 2023 was een heel warme, een heel natte (de tweede natste na 1998) maand met een lage luchtdruk en normale zonneschijnduur.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De eerste decade van oktober was heel droog en de twee volgende decades waren heel nat, met als resultaat een heel natte maand, de tweede natste na 1998.

Opklaringen boven het kasteel van Chambord (Frankrijk). Met dank aan Tien voor de foto.